Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjeda Skupština RS, referendum ponovo jedna od tema

BiH

narodna skupstina rs

U Banjoj Luci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na čijem dnevnom redu je ponovno izjašnjavanje o izvještaju Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatima referenduma, održanog 25. septembra 2016. godine o neustavnom “Danu RS-a“.

Izvještaj Komisije za provođenje referenduma ponovo je vraćen u parlament RS-a, nakon što je na primjedbe Kluba Bošnjaka Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a 6. decembra prošle godine utvrdilo da su skupštinske odluke o tom pitanju, prije razmatranja u Vijeću naroda RS-a, objavljene u “Službenom glasniku RS-a“.

Radi se o skupštinskim odlukama o konstatiranju rezultata republičkog referenduma na pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“ te o odluci o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma.

U međuvremenu je rezultate referenduma poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Sada se ponovo Narodna skupština RS-a treba izjasniti u vezi s ranijim odlukama o referendumu u RS-u o 9. januaru, “Danu RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Poslanici Narodne skupštine neće danas razmatrati Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, jer je na zahtjev Vlade RS-a povučen s dnevnog reda današnje sjednice.

Usvojena je dopuna predloženog dnevnog reda Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji, po hitnom postupku, čiji predlagač su klubovi poslanika PDP-a, SDS – SRS RS, NDP i poslanička grupa Napredna Srpska.

Na predloženom dnevnom redu sjednice parlamenta RS-a je, između ostalog, i Nacrt krivičnog zakonika.