Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjedanje UNESCO-a: Odluka o uvrštavanju stećaka na listu svjetske baštine

stecak

U Istanbulu sutra počinje 40. sjednica Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, na kojoj bi između ostalog trebala biti donešena i odluka o uvrštavanju stećaka iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije na listu svjetske baštine javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske navedeno je kako će u okviru sjednice u Istanbulu biti detaljno ispitani izvještaji o zaštiti 156 spomenika, među ukupno 1031 koji se nalaze na listi baštine.

Sjednici u Istanbulu, koja će trajati do 20. jula, prisustvovat će oko 2000 učesnika, među kojima predstavnici zemalja članica, predstavnici uprave UNESCO-a, brojni zvaničnici, naučnici i stručnjaci za kulturnu i prirodnu baštinu.

Istaknuto je također kako će Turska, kao jedna od zemalja osnivača UNESCO-a, i Istanbul kao grad sa višestoljetnom historijom i jedinstvenim identitom biti idealni domaćini sjednice Komiteta za svjetsku baštinu.

Inače, ove godine na sjednici će biti predstavljeno 29 aplikacija za Listu svjetske baštine, među kojima i stećci iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Naziv nominacije je “Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici”.