Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Zaštita i spašavanje od požara: Edukacija nastavnika i učenika u Novom Gradu

DSC_4735 (1)

Elvis Hodžić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća i koordinator ovog projekta, iznio je uvodne napomene te održao edukaciju

U okviru Projekta „Edukacija stanovništva iz oblasti zaštite i spašavanja“, jučer je održana prva edukacija nastavnog vijeća iz oblasti zaštite i spašavanja u OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Riječ je o projektu koji je Općina Novi Grad Sarajevo pokrenula prošle godine, a prema usvojenom planu i programu edukacije za ovu godinu, ciljna grupa su nastavnici i učenici novogradskih osnovnih škola.

Samira Nukić, direktorica ove škole, predstavila je prisutne, ističući da je cilj integrisanje projekta u nastavne i vannastavne aktivnosti.

„Općina Novi Grad će se zalagati da poboljša stanje u društvu, te da kroz ovakav projekat približi problematiku zaštite od požara kako nastavnicima, tako i djeci. Želim vam mnogouspjeha u radu sa učenicima, te smatram da će ovo biti nešto jedinstveno, kako na području same općine, tako i na pdručju KS.“, kazao je dr. Rusmir Baljić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Cilj projekta je podizanje svijesti građana o njihovim pravima i dužnostima, preventivnim mjerama zaštite, upoznavanje sa rizicima ali i ponašanjem u slučaju nastanka požara.

Elvis Hodžić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća i koordinator ovog projekta, iznio je uvodne napomene te održao edukaciju. Istakao je kako je cilj prezentacije da se pomogne nastavnom osoblju u radu sa djecom a u vezi sa opasnostima izazvanim požarom.

„Obično su to situacije koje se događaju iznenada, a njihove posljedice zavisit će od spremnosti pojedinca ili grupe da brzo i efikasno odgovore na vanredne okolnosti“, kazao je Hodžić. Prisutni su upoznati sa preventivnim djelovanjem, ali i upućeni kako da djeci približeovu problematiku.

Adnan Podžo, vijećnik Općinskog vijeća i jedan edukatora, svoju prezentaciju bazirao je na moguće povrede, koje se pored primarnih povreda kao što su gušenje i opekotine, mogu dogoditi uslijed paničnog i užurbanog djelovanja u ovakvim situacijama.

Prikazan je i animirani video za djecu, izrađen u okviru kampanje „Oprezni i spremni“, a koji će nastavnici zajedno sa prezentacijama edukatora prezentirati djeci na časovima odjeljenske zajednice, te na taj način utjecati na kreiranje boljih i savjesnih budućih nosica društvene aktivnosti i sigurnijeg okruženja.

Edukacija će se u narednim danima provesti i u svim ostalim novogradskim osnovnim školama, nakon čega će uslijediti praktičina vježba evakuacije učenika.