Sindikat obrazovanja KS

Zaštita zdravlja djece i prosvjetnih radnika imperativ

Učenici prvog dana škole
09.09.2019., Zagreb - Ucenici prvog dana skole. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo predlaže da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS svim osnovnim školama osigura dovoljna materijalna sredstva za povećanje kapaciteta internet paketa i nabavku i instalaciju tehničke opreme u svim osnovnim školama

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo smatra da zaštita života i zdravlja prosvjetnih radnika, posebno starijih kolega i kolega koje su i prije pandemije imale ozbiljne zdravstvene probleme, kao i zaštita života i zdravlja djece u vrtićima i učenika u osnovnim školama treba biti imperativ prilikom odlučivanja o mjerama za početak školske 2020/2021. godine, koje budu donosili Krizni štab i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na sjednici Kantonalnog odbora sindikata u petak usvojeni su zaključci u vezi početka školske godine i potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Sindikat će, kako je zaključeno, podržati mjere i naredbe nadležnih koje se odnose na početak školske 2020/2021. godine tek onda kada se uvjere da su za to osigurani svi preduvjeti. Navode da vrtići i osnovne škole svakodnevno moraju biti u potpunosti dezinficirani u punom kapacitetu, a radnici moraju imati dovoljnu količinu zaštitne opreme i dezinficijensa.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo predlaže da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS svim osnovnim školama osigura dovoljna materijalna sredstva za povećanje kapaciteta internet paketa i nabavku i instalaciju tehničke opreme u svim osnovnim školama, što će omogućiti da svi nastavni časovi na daljinu budu realizirani uživo jer je to najbolji način da se u ovim uslovima postigne najveći stepen realizacije odgojno-obrazovnih ciljeva, a maksimalno sačuva zdravlje prosvjetnih radnika i učenika.

Sindikat je još jednom pozvao Vladu KS i ministra za obrazovanje, nauku i mlade da najkasnije do 31. augusta s pregovaračkim timom Sindikata ispregovara i s ovlaštenom osobom iz Sindikata potpiše novi kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS koji će minimalno sadržavati prava i obaveze radnika u nivou važećeg Kolektivnog ugovora, saopćeno je iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.