Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH

Zaštititi ključni zdravstveni kadar, objaviti rezultate testiranja i snabdjevenost opremom

sdp_niksic

“Pozivamo i građane da odgovornije postupaju”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pruža podršku medicinskom osoblju cijele Bosne i Hercegovine na odlučnom angažmanu u prevenciji, kao i borbi protiv postojećih slučajeva zaraženih Korona virusom, stoji u saopćenju ove stranke.

Momenti poput ovih dodatno pokazuju svu moć znanja, bitnost solidarnosti i potrebu za jakim zdravstvenim sistemom. SDP naročito pozdravlja sve napore doktora i medicinskog osoblja koji su najistureniji u ovoj situaciji i nose ogroman teret.

Stoga, pozivamo i građane da odgovornije postupaju i ne ponove greške poput one u Mostaru, kako bi i doktorima olakšali zadatak. Poštivanje propisa je najbolji način da se doktori ne opterete. Situacija zahtjeva da se vodi računa o zdravstvenom kadru svih profila, jer se u ovoj situaciji ljudstvo pokazuje ključnim, a ne treba zanemariti da i stariji doktori spadaju u rizičnu skupinu. Stoga, zdravstvene institucije kao i sistem moraju posebno zaštiti ključni zdravstveni kadar u ovoj epidemiji.

SDP predlaže da se svaki dan obavijesti javnost o broju testiranih i rezultatima testova, kao i da se da pregled snabdjevenosti zdravstvenih institucija zaštitnom opremom, kao bi se pravovremeno moglo reagovati sa svih nivoa. Ovo nije vrijeme da se kriju bilo kakvi nedostaci koji mogu ugroziti širu populaciju.

SDP pozdravlja napore doktora u Banja Luci, koja je prva pogođena epidemijom, ali i mjere poduzete u Tuzli, Zenici, Mostaru, Sarajevu i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. SDP posebno pozdravlja odluku doktora Dragana Stevanovića, Bakira Nakaša i Željka Lera da se odluče javiti na službu dok traje epidemija, te apelujemo i na ostale ljekare i zdravstvene radnike koji nisu angažirani da se povedu za njihovim primjerom.

SDP obavještava javnost još jednom da su mladi SDP-a na raspolaganju za pomoć pri kupovini životnih namirnica i lijekova osobama treće životne dobi ili rizičnim skupinama.

Također, SDP je i dosad podržavao heroje u bijelom, ali naša podrška, kao ni dosad, neće biti samo deklarativna, nego ćemo učiniti sve da položaj medicinara u cijelom Bosni i Hercegovini učinimo boljim, jer situacije poput ove pokazuju bitnost jedinstva cijele države, bitnost dobrog zdravstvenog sistema i SDP će učiniti sve da zdravstvo vrati onima kojim i pripada.