Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komplikovan proces

Zašto EU ne uspijeva uvesti sankcije Miloradu Dodiku: “Nije problem samo u Mađarskoj”

dodik orban
Foto: SNSD/ Arhiva

Kada postoji politička volja Brisel zna biti “kreativan” i zaobići procedure. Slučaj Kosova je najbolji primjer za to

Pozivi Evropskog parlamenta za sada ne pomažu. Na putu mjerama koje bi Evropska unija (EU) mogla uvesti kako bi kaznila Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Republike Srpske, za djelovanje protivno stabilnosti Bosne i Hercegovine (BiH) stoji Mađarska. Ali vrlo je moguće da ta država nije jedina, piše Radio Slobodna Evropa.

Donošenje odluka o uvođenju sankcija u Evropskoj uniji (EU) je komplikovan proces i zahtijeva jednoglasan odgovor država članica. Odnos Mađarske prema Miloradu Dodiku je dokaz koliko je nemoguće formalno uvesti sankcije protiv predsjednika Republike Srpske (RS).

Međutim, kada postoji politička volja Brisel zna biti “kreativan” i zaobići procedure. Slučaj Kosova je najbolji primjer za to.

Kada su ga članovi Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa 18. jula na saslušanju upitali zašto Evropska unija ne uvodi sankcije za secesionističku politiku u Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država Gabriel Escobar kratko je odgovorio: potreban je konsenzus svih država članica.

Vogel: Nije problem samo u Mađarskoj

No, nemaju sve zemlje članice Evropske unije isto mišljenje o postupcima Milorada Dodika. Mađarska otvoreno podržava predsjednika Republike Srpske i shodno tome odbija da se usaglasi oko sankcija. Odluku o sankcijama jednoglasno donosi 27 zemalja članica.

Toby Vogel, stručnjak za vanjsku politiku EU u Centru za evropske političke studije smatra da nije problem samo u Mađarskoj. On smatra da postoje i neke druge članice EU koje se protive sankcijama, ali se prikrivaju iza otvorenog otpora Mađarske.

“Dodik ima snažnu podršku (mađarskog premijera) Viktora Orbana, ali postoje indicije da se i druge zemlje članice EU, Hrvatska i Austrija, a možda i Grčka i druge, takođe protive sankcijama EU. Politika razotkrivanja Orbanovog blokiranja restriktivnih mjera protiv Dodika je stoga nezgodna”, navodi Vogel za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali ne i Evropske unije.

Portaprol EU Peter Stano ocjenjuje da “sankcije drugih obično nisu smjernica za EU jer je režim sankcija EU autonoman”, što znači da se evropske sankcije zasnivaju na pravnom okviru EU i za odluke o sankcijama potrebno je ispuniti niz kriterijuma koji odražavaju zakone, uključujući i konsenzus.

Jednoglasje kao prepreka

“Činjenica da neko lice ili entitet EU (još) nije sankcionisala znači da države članice do sada nisu osjetile potrebu da počnu da raspravljaju o ovom pitanju ili nisu uspjele da prikupe dovoljno pravnih dokaza za uvrštavanje na listu ili nisu uspjele da postignu potreban konsenzus”, kaže Stano za RSE.

Međutim, Toby Vogel kaže da postoje koraci koje EU može da preduzme, a koje nijedna država članica ne bi mogla da blokira. Najvažniji korak bi, prema njemu, bio značajno pojačanje EUFOR-a i raspoređivanje trupa EUFOR-a u Brčko, čime će se, prema njemu, RS prepoloviti.

Za razliku od entiteta Federacije BiH, u Brčkom je prekinut kontinuitet Republike Srpske koja je tako teritorijalno “podijeljena” na sjeverozapadni i istočni dio.

“To bi bio daleko jači znak da će se EU protiviti bilo kakvoj de facto secesiji RS od uglavnom simboličnih sankcija”, mišljenja je Vogel.

Šta je do sada EU uradila da kazni Dodika?

EU je 2011. godine uspostavila takozvani okvir sankcija za BiH koji joj omogućava da uvede restriktivne mjere protiv osoba koje ozbiljno ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u BiH i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

Radi se praktično o praznoj listi na koju se mogu dodavati imena ukoliko za to bude potrebe. Peter Stano, portparol EU, podvlači da je na državama članicama u Vijeću EU da odluče kada će započeti razgovor o konkretnim listama.

Lista je i dalje prazna.

Evropska komisija je 2022. godine suspendovala finansiranje dva infrastrukturna projekta. Radi se o podršci EU za željezničke/drumske veze na Koridoru Vc, uključujući dva koji se nalazi na teritoriji Republike Srpske, u vrijednosti od 600 miliona eura.

“Dalje i slične mjere mogu uslijediti ukoliko dođe do daljeg pogoršanja situacije u smislu narušavanja teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH i rada njenih institucija”, navodi Stano u odgovoru za RSE.

Stalni pozivi EP-a na uvođenje sankcija

Evropski parlament je u više navrata zatražio uvođenje sankcija protiv predsjednika Republike Srpske.

Početkom jula upućeno je pismo nadležnima u evropskim institucijama. Pismo je između ostalog potpisao i predsjednik spoljnopolitčkog komiteta.

Evropska komisija još uvijek nije odgovorila na ove zahtjeve.

Pravno proceduralno EU nije obavezana da ispoštuje ovu vrstu zahtjeva Evropskog parlamenta, a Parlament ne prestaje sa zahtjevom da se kazni Milorad Dodik.

Kad postoji politička volja, postoje i načini

Toby Vogel smatra da postoje načini kako zaobići donošenje odluke u formalnom smislu.

“Visoki predstavnik EU Josep Borrell mogao bi predložiti takve mjere koje bi primorale države članice da otvoreno pokažu na čijoj su strani. Nažalost, EU je toliko fiksirana na konsenzualno donošenje odluka da je malo vjerovatan takav hrabar pravac”, zaključuje Vogel.

Slučaj mjera protiv kosovske vlade je nabolji primjer da kad postoji politčka volja, postoje i načini da se uvedu kaznene mjere.

Sredinom juna EU je sačinila paket mjera protiv članova kosovske vlade jer nisu ispoštovali međunarodne zahtjeve o koracima ka smirivanju situacije na sjeveru zemlje.

Paket prijedloga mjera je proslijeđen državama članicama, koje nisu obavezane da ih primijene, ali se od njih svakako očekuje da to urade, što se i desilo.

Obustavljeni su svi bilateralni sastanci sa predstavnicima kosovske vlade, zamrznuti finansijski projekti i suspendovani sastanci u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

EU je zaobišla redovne procedure koje su neophodne za uvođenje sankcija, a kaznene mjere se primjenjuju.

U formalnom i proceduralnom smislu, mjere protiv Kosova se ne smatraju klasičnim sankcijama. Međutim praktično, to je svakako slučaj.

Borrell: Potezi vlasti Republiku Srpsku vode u izolaciju

Nakon sastanka sa BiH u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, evropski šef diplomatije Josep Borrell 19. jula je izjavio da je EU “nedavno u regionu pokazala da će nekonstruktivno ponašanje dovesti do odlučnog djelovanja sa evropske strane”.

Do sada se ova odlučnost nije pokazala u odnosu na Republiku Srpsku i njenog predsjednika.