Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto Izrael krije svoju ulogu tokom rata u BiH?

BiH

bijeljina

Vrhovni sud Izraela odbio je apelaciju kojom je grupa građana pozvala državne strukture na objavu podataka o izvozu oružja u bivšu Jugoslaviju tokom rata u BiH.

Kako navode izraelski mediji, u obrazloženju odluke stoji da bi otkrivanje ovih podataka narušilo imidž Izraela u svijetu kao i vanjsku politiku države. Također, zaključeno je da bi objava podataka mogla dovesti i do tužbi usmjerenih protiv države Izrael.

Mediji u Izraelu pišu da je na ovaj način Vrhovni sud odbio razotkriti ulogu njihove zemlje u genocidu u BiH, budući da je Izrael izvozio oružje na prostor pod kontrolom srpskih vojnih snaga tokom rata u BiH.

Apelaciju su podnijeli advokat Itay Mack i profesor Yair Oron. Oni su predstavili i dokaze da je Izrael srpskim vojnim snagama prodavao puške i municiju.

Mack i Oron su prezentirali i dijelove iz ličnog dnevnika generala Vojske RS-a Ratka Mladića koji je isticao povezanost njegovih vojnih snaga sa Izraelom.

“Izraelci su predložili da se zajedno borimo protiv islamskih ekstremista. Ponudili su nam da obučavaju naše ljude u Grčkoj kao i besplatnu pošiljku snajperskog oružja”, naveo je Mladić u svom dnevniku.