ISTRAŽIVANJE

Zašto je malo žena izabrano u zakonodavnu vlast, da li ste za elektronsko brojanje glasova?

brojanje listića – pixsell

Da li bi elektronsko brojanje glasova poboljšalo transperentnost samog procesa i smanjilo nivo prevara i manipulacija?

Opći izbori održani u BiH 2. oktobra, kao u nijednoj ranijoj izbornoj godini, izazvali su ogromno nepovjerenje građana u izborni proces. I dok različite stranke međusobno optužuju političke oponente da su baš njih pokrali na proteklim izborima, zabrinjava broj nezakonitosti i nepravilnosti koje je otkrila i dalje ih otkriva Centralna izborna komisija BiH, kako u periodu prije utvrđivanja rezultata izbora, tako i u ovom koji je uslijedio.

Posebno je alarmantno to što je otkriven određen broj falsifikovanih glasačkih listića.

Pored falsifikovanih listića koji su popunjavani “križićima ispred imena jednog kandidata”, ponovo se javila sumnja da su veći dio “prljavog posla” na izborima odradili pojedini članovi biračkih odbora.

Posljednji izbori ogolili su u nekim segmentima i licemjeran i prevarantski odnos nekih političkih stranaka prema vlastitim kandidatima/kinjama.

Na kraju prethodnog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bilo je samo 11 zastupnica od ukupno 42 mjesta. Prema trenutnim podacima dostupnim na stranici Centralne izborne komisije BiH siguran mandat u Parlamentu BiH za sada je osiguralo samo šest žena!

Član 4.19 Izbornog zakona BiH obavezuje političke stranke da u otvorene izborne liste uključuju 40% žena. Stranke formalno zaista ispunjavaju ovaj zahtjev, međutim, istovremeno se prema našim saznanjima unutar stranaka definira kome će stranačko glasačko tijelo dati više preferencijalnih glasova, kako bi bukvalno određenom kandidatu bio “namaknut” onaj broj glasova koji će mu omogućiti preticanje kandidatkinje koja je na rednom broju ispred njega. Nakon “brojanja” glasova unutar stranačkih lista veoma mali broj žena dobio je dovoljno glasova za ulazak u zakonodavnu vlast.

Da li bi elektronsko brojanje glasova poboljšalo transperentnost samog procesa i smanjilo nivo prevara i manipulacija?

Elektronsko brojanje mnogo brže provodivo od eventualnog elektronskog glasanja za šta su potrebna i veća novčana ulaganja i edukacija stanovništva.

Htjeli bismo čuti vaša iskustva sa prethodnih općih izbora koji su održani u BiH. Da li ste primijetili određene nepravilnosti i da li ste voljni podijeliti iskustva s nama kako bi nam pomogli u predstojećem istraživanju o izbornim nepravilnostima koje su doprinijele i manjem učešću žena u zakonodavnoj vlasti, te eventualnim rješenjima.

Skrolajte prema dole za više informacija o načinu učestvovanja.

Ključne stvari koje želimo znati:

– Da li ste primijetili nepravilnosti ili prevaru na vašem biračkom mjestu?

– Ko je najodgovorniji za mali broj žena koje su izabrane u zakonodavnu vlast?

– Da li stranke preko svojih članova u biračkim odborima nakon glasanja utiču na izbor imena koja će dobiti mandate?

– Da li ste za elektronsko brojanje glasova?

Važna napomena!

Dokumente ili imena nećemo koristiti bez prethodnog pristanka, niti planiramo da koristimo konkretne primjere, već ćemo ukazati na opšte, sistemske probleme. Vaši odgovori su sigurni i enkriptovani.

Kako učestvovati?

Da biste podijelili svoje iskustvo, sve što trebate učiniti je popuniti ovaj obrazac: