najavljena tužba

Zašto je ugovor o nabavci vakcina u FBiH vrijedan 12,5 miliona KM označen kao “povjerljiv”?

Vučić stigao Sarajevo s pet tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa
02.03.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vucic stigao je u Sarajevo kako bi osobno predao pet tisuca doza cjepiva protiv koronavirusa namijenenog stanovnistvu Federacije BiH.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema saopćenju TI-a, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Zavodu da na ugovor stavi oznaku “povjerljivo”, iako je po Zakonu o tajnosti podataka BiH tako nešto moguće samo ako bi objavljivanje podataka “nanijelo štetu sigurnosti ili interesima Bosne i Hercegovine”

Zbog nemogućnosti dobijanja pristupa ugovoru o nabavci vakcina protiv koronavirusa vrijednom 12,5 miliona konvertibilnih maraka (KM) između kineskih kompanija i Zavoda za javno zdravstvo Bosne i Hercegovine, a zbog oznake “povjerljivo”, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) najavljuje pokretanje tužbe.

Transparency International od kraja prošle godine ne uspijeva dobiti pristup ugovoru o nabavci vakcina protiv panedmije COVID-19 vrijednom 12,5 miliona KM, koji je sa kineskim kompanijama “Biotec Grupe” i “Sinopharm” potpisao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Zbog toga je TI BIH tražio reakciju Upravne inspekcije jer je Zavod prvo odbio dostaviti informacije, a sada odbija riješiti žalbu TI BIH zbog čega nije moguće tražiti sudsku zaštitu, navode iz ove organizacije.

Prema saopćenju TI-a, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Zavodu da na ugovor stavi oznaku “povjerljivo”, iako je po Zakonu o tajnosti podataka BiH tako nešto moguće samo ako bi objavljivanje podataka “nanijelo štetu sigurnosti ili interesima Bosne i Hercegovine”.

“U ovom slučaju ti uslovi nisu ispunjeni, ali Zavod odbija dostaviti ugovor. U odgovoru TI BIH-u navode da je stavljanje oznake povjerljivo bio uslov kineske kompanije da bi se uopšte zaključio posao nabavke vakcina protiv pandemije COVID-19. Oznaka tajnosti stavljena je na deset godina, a u Zavodu navode da bi objavljivanje ugovora ‘moglo imati štetne finansijske posljedice po Federaciju BiH i buduće poslovanje sa poslovnim partnerima’”, navodi se u saopćenju TI-a.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica ove organizacije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je i Ured za reviziju u svom izvještaju naglasio da je sporno to što je Vlada Federacije BiH proglasila ugovor o nabavci kineskih vakcina povjerljivim.

Kako kaže, TI je dva puta ulagao žalbu, te su se obraćali Upravnom inspektoratu, a pojašnjava i da su dobili sporazum na jednoj i po stranici gdje piše da kineske kompanije ne dozvoljavaju da se prikazuju informacije.

“Ako ne postupe dalje, mi ćemo ići na tužbu. Sad se čeka Upravni inspektorat jer oni nama nisu uopšte reagovali po žalbama. (…) Ako ne postupe oni i ako Zavod ne postupi ili ponovno odbije naš zahtjev, mi ćemo svakako ići na tužbu jer smatramo da se ovdje stavlja taj komercijalni interes iznad javnog interesa, iako Zakon o slobodi pristupa informacijama jasno propisuje situacije u kojima se nešto može stavljati kao povjerljivo”, zaključuje Korajlić.

Prema saopćenju organizacije, uprava Zavoda nije uzela u obzir činjenicu da se radi o javnom interesu, pa će TI nastaviti pravnu bitku za objavljivanje ugovora.

Proces nabavke vakcina trajao je preko tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje definišu izuzeće od procesa javnih nabavki zbog hitnosti koje, prema mišljenju Agencije za javne nabavke BiH, predstavljaju situacije kada je potrebno reagovati istog momenta, naprimjer u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak, navodi se u Revizorskom izvještaju.

“Ipak, nabavka je pokrenuta 10. marta, a ugovor zaključen tek 9. juna, što jasno pokazuje da je bilo dovoljno vremena za provođenje transparentnijeg postupka. Dodatni problem je što je i ugovor za usluge transporta ovih vakcina vrijedan preko 470 hiljada KM izuzet od Zakona o javnim nabavkama i dodijeljen preduzeću ‘Hercegovinalijek’, iako je bilo dovoljno vremena da se provede neki transparentniji postupak”, navode iz TI-a.

TI BIH ističe da je objavljivanje ovog ugovora važno i zbog činjenice da su građani svjedočili brojnim korupcijskim aferama tokom pandemije zbog čega se vode istrage i sudski postupci, što je svakako urušilo povjerenje javnosti u cijeli sistem.