Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto nema citostatika u BiH

citostatici

Nedostatak citostatika i drugih lijekova sa esencijalnih listi u BiH rezultat je sistemskih okolnosti, a lijekovi se prema važećem zakonu nabavljaju kao bila koja roba, saopštilo je Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH.

Udruženje poziva sve nadležne institucije BiH i ostale učesnike u procesu nabavki lijekova da organizuju okrugli sto na kome bi se razgovaralo o svim nedostacima i tumačenjima u primjeni Zakona o javnim nabavkama u BiH.

Iz Udruženja ističu da je nedostatak citostatika i novih inovativnih terapija samo jedna od slabosti sistema na koje su i ranije ukazivali, te da inovativni proizvođači lijekova nisu doprinijeli postojećem problemu, posebno kada je riječ o citostaticima.

“U sedmici u kojoj se obilježava Dan borbe protiv raka, 4. februar, smatramo našom dužnošću da damo mišljenje o jednom od najvažnijih pitanja koja se tiču oboljelih od karcinoma”, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Direktor Udruženja Ana Petrović rekla je da većina inovativnih kompanija djeluje na području BiH od 1997. godine, a da su u radu uvijek ispunjavale obaveze u skladu sa zakonima BiH i preuzetim dužnostima i garancijama u procesima javnih nabavki.

“Nikada u ovih 20 godina nismo se odnosili prema tržištu BiH i pacijentima kao manje značajnim od bilo kojeg drugog tržišta ili drugih pacijenata”, istakla je Petrovićeva.

Iz Udruženja napominju da novi inovativni lijek nije ušao na liste lijekova u BiH više od pet godina.