Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"neprijavljen sastanak"

Zašto nema slike sa sastanka Putina i Dodika, niti objave na zvaničnoj stranici ruskog predsjednika?

Sarajevo: Sastanak članova Predsjedništva BiH sa Palmerom i Eichhorst
29.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjednistvo BiH primilo je u posjetu viseg duznosnika Ministarstva vanjskih poslova SAD zaduzenog za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i direktoricu pri Europskoj sluzbi za vanjske poslove (EEAS) Angelinu Eichhorst. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ruska agencija RIA Novosti, objavila je izjavu sekretara za odnose s medijima ruskog predsjendika Vladimira Putina

Uprkos višednevnim i gromoglasnim najavama naklonjenih medija, kao i očiglednim namjerama da sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom predstave kao zvaničan i “sadržajan”, postoji nekoliko činjenica koje bacaju ozbiljnu sumnju na te izvještaje.

– Zašto ne postoji nijedna fotografija ili snimak sastanka, pa čak ni neka iz hotelskih hodnika ili ulaza u konferencijske sale kakve smo viđali ranije? Mediji bliski Dodiku su objavili fotografiju sa sastanka iz 2016. godine

– Zašto na zvaničnoj web stranici ruskog predsjednika kremlin.ru nema nikakvog traga o tom sastanku?

Ovaj put sa ruske strane nije bilo ni slike ni tona za razliku ranijih susreta kada smo imali fotografije sa neformalnih lokacija i kurtoaznih riječi ruskog predsjednika, što se u Republici Srpskoj predstavljalo velikom podrškom Putina Miloradu Dodiku.

Ruska agencija RIA Novosti, objavila je izjavu sekretara press ureda ruskog predsjendika Vladimira Putina, Dmitirja Peskova, pod naslovom “Peskov govorio o Putinovom sastanku s predstavnikom Bosne i Hercegovine”.

“Član Predsjedništva (kolektivnog šefa) Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda Srba Milorad Dodik posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kremlju, sastanak je bio koristan i detaljan”, rekao je novinarima Peskov.

“Da, nismo prijavili sastanak. Ali, predsjednik Republike Srpske je bio s predsjednikom Putinom, oni su se sastali, bio je to sastanak licem u lice u Kremlju.”, prenose RIA Novosti izjavu Peskova.

Odgovarajući na pitanje zašto ovaj sastanak nije ranije bio najavljen, Peskov je odgovorio da nije prijavio sve sastanke ruskog predsjednika i da je jučer glavni fokus bio veliki sastanak o Kuzbasu, koji je bio prioritet.

“Ali to, naravno, ni na koji način ne umanjuje značaj sastanka koji je bio s Miloradom Dodikom”, rekao je Peskov.