Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. realnost

Zašto niko nije krivično odgovarao za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH

ustavni sud bih DB (8)

Advokat Vlado Adamović kaže da je razlog za to, s jedne strane, pravdanje Tužilaštva da je teško provesti istrage u takvim slučajevima, a s druge parlamentarci, koji, kako navodi, kažu da im niko ne može nametati kako će oni glasati

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine smatra se krivičnim djelom, a sankcije su propisane Krivičnim zakonom. Uprkos tome, do sada niko u BiH nije krivično odgovarao za nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine povlači krivičnu odgovornost, ali još niko nije odgovarao.

Advokat Vlado Adamović kaže da je razlog za to, s jedne strane, pravdanje Tužilaštva da je teško provesti istrage u takvim slučajevima, a s druge parlamentarci, koji, kako navodi, kažu da im niko ne može nametati kako će oni glasati, javlja BHRT.

– I kod tužiteljstva i kod parlamentaraca postoji jedan očigledan propust očiglednog, a to je da tužioci moraju početi pozivati redom odgovorne osobe koje su zadužene za provedbu odluka Ustavnog suda i tim sistemom eliminacije konačno doći do toga ko spriječava izvršenje. Bez obzira na to što parlamentarci imaju pravo na slobodu mišljenja da se ovdje ne radi o provedbi slobode mišljenja nego se radi o provedbi sudske odluke, tvrdi Adamović.

Na novinarski upit, zašto nema sankcionisanih, iz Tužilaštva BiH odgovaraju da je najčešća prepreka za izvršenje Odluka Ustavnog Suda BiH u zakonodavnim tijelima BiH i njenih entiteta i da se sastoji u nemogućnosti ili nedostatku političke volje da se donesu zakonodavne odluke.

Ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda onda je kraj jednom društva, upozoravaju pravni eksperti.

– Da ne bi došao taj kraj državno tužiteljstvo na svim razinama mora reagovati i moraju sankcionirati one koje koji ne poštuje odluke Ustavnog suda, kaže advokat Josip Muselimović.

– Meni zaista nije poznato da li je u drugim zemljama, naročito razvijenim došlo do toga da se ne poštuju odluke Ustavnog suda i da je moralo doći do krivičnog gonjenja, poručuje Arben Murtezić. direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH.

– Ko bi trebao odgovarati za ono što se ne provodi? Parlament BiH koji bi morao promijeniti zakone u skladu sa presudama. O tome se radi. To nije kažnjivo djelo, Parlament je dužan na temelju presuda Ustavnog suda izmjeniti zakonodavstvo, poručuje advokat Sulejman Tabaković.

Da je bilo samih istraga u ovakvim slučajevima, podsjeća potpredsjednik NSRS.

– Lično sam bio predmet jedne takve istrage vezano za sam postupak referenduma koj je proveden u RS. To je bia čak i podignuta optužnica, ali je Sud BiH pravilno odbacio takvu optužnicu. Ukoliko NS u dobroj vjeri i u skladu sa svojim ovlaštenjima donese neki zakon koji je eventualno neustavan , to ne znači da ne poštuje ili ne izvršava sudsku odluku, kaže potpredsjednik NSRS-a Milan Petković.

U Tužilaštvu podsjećaju da se krivičnim djelom Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH kao mogući izvršioci krivičnog djela inkriminiraju službene osobe u Institucijama BiH, entiteta ili Brčko distrikta.