Koincidencija ili opasne namjere?

Zašto se nije moglo predvidjeti da će SNSD oboriti zakone o hitnim nabavkama vakcina?

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
14.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. (L-D) Bakir Izetbegovic, Nikola Spiric, Dragan Covic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U četvrtak sam upozorio da se niko ne oslanja na Dom naroda jer tamo ova dvojica imaju kontrolni paket koji im je dala SDA, no svi – i pozicija i opozicija iz FBiH – su to ignorisali i glasali da se otkaže sjednica, kazao je Damir Arnaut

Tek rijetki su, izgleda predvidjeli ovaj scenarij: SNSD će u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine naizgled aminovati izmjene i dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BIH predloženim s ciljem ubrzanja procedure za javne nabavke vakcina protiv koronavirusa, pa će ih onda, zbog većine u Klubu Srba koje imaju, oboriti u Domu naroda.

Piše: A. DUČIĆ

To se u konačnici i desilo, pod plaštom da i sadašnje odredbe dva navedena zakona omogućavaju nabavku vakcine po skraćenim procedurama. Jedan od onih, ako ne i jedini u Parlamentu BiH, koji je upozoravao na ovaj scenarij bio je poslanik u Predstavničkom domu Damir Arnaut (Naša stranka).

Upitali smo ga kako gleda na ovu činjenicu te na teorije o dogovoru Dodik -Čović da se sve blokira do kraja mandata, osim ono što njima baš ide u prilog.

– U četvrtak sam upozorio da se niko ne oslanja na Dom naroda jer tamo ova dvojica imaju kontrolni paket koji im je dala SDA. No svi – i pozicija i opozicija iz FBiH – su to ignorisali i glasali da se otkaže sjednica koja je na inicijativu Naše stranke bila zakazana za subotu i na kojoj su nam direktori Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove trebali predstaviti metode kako odmah nabaviti vakcine. Neki su to uradili iz neznanja, neki zbog rivaliteta, a neki jer je bio produženi vikend. Koji god motivi, oni nose ogromnu odgovornost zbog političke nezrelosti kojom su dodatno ugrozili živote građana – rekao je Arnaut za Fokus.ba.

Da ironija bude veća, SNSD po nalogu Dodiku obara bh. zakone koji državu čine efikasnom u nabavci vakcina baš na dan kada predsjednik SNSD-a objeručke, zajedno s druga dva člana Predsjedništva, na Aerodromu Sarajevo dočekuje kontigent vakcina koji je dovezao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Koincidencija ili ipak neka veća igra?

-Vakcine treba prihvatiti ko god i koliko god da ih donese. Ali je sramota za one koji su na vlasti u Federaciji da prve vakcine kojim će se građani FBiH vakcinisati nisu nabavili oni već im ih je donio predsjednik susjedne države. Sramota je to i za opoziciju u Federaciji koja je sva – osim Naše stranke i Nezavisnog bloka – glasala da se odgodi ta subotnja sjednica na kojoj smo mogli dobiti rješenje s kojim bi vakcine direktno nabavili već u nedjelju. Oni su opasni po život građana, a po ovome vidimo i po dostojanstvo države – smatra Arnaut.