Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Svi krivi osim njih"

Zašto su se u FUCZ-u unervozili zbog pitanja i pisanja o respiratorima

respiratori (1)

Goran Mitić, direktor firme Markonis iz Srbije koja je prvobitno trebala instalirati respiratore ACM812, otkriva za Fokus da su ga prvobitno kontaktirali “neki advokati”, te prvi put potvrđuje da respiratori ACM812 A nisu instalirani u bolnicama u Srbiji

Piše: Istraživački tim Fokusa

Federalna uprava Civilne zaštite u kasnim poslijepodnevnim satima oglasila se saopćenjem za javnost i to s naslovom “Blokira li “Verlab” upotrebu 100 respiratora iz Kine?” Tako FUCZ koji je i naručio sporne respiratore i platio ih novcem građana 10,5 miliona o čemu istragu vodi Tužilaštvo BiH između ostalog navodi da će pokrenuti pravne procedure “kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima.”Iz FUCZ-a nisu naveli koje su to netačne informacije koje objavljuju mediji, niti “Verlab”. U svom saopćenju FUCZ se hvali kako su oni sve učinili da respiratori budu što prije u funkciji, te su istaknuli da su problemi koji su se pojavili pri nedavnom pokušaju instalacije respiratora u Goraždu i Sarajevu sada otklonjeni.

-Ispravnost uređaja je dokazana i jučerašnjim instaliranjem 18 respiratora u Kliničkom centru univerziteta u Tuzli, nakon čega su serviseri direktoru UKC Tuzla u Tuzli uručili certifikat kojim se potvrđuje ispravnost ovih uređaja i njihova bezbjednost za upotrebu u medicinske svrhe.

Nažalost, zbog nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika.

S ciljem što bržeg stavljanja respiratora u upotrebu, imajući na umu povećanje broja oboljelih, FUCZ je osigurao da serviseri “Dre Medical” d.o.o. instaliraju i 16 respiratora, iz Kine, u Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevo. Nažalost, ni ovih 16 respiratora trenutno ne može biti na raspolaganju bolesnicima, jer kako nas je Verlab obavijestio, većina uposlenika firme je u izolaciji.

Imajući u vidu sve navedeno, kao i to da pojedini mediji ne odustaju od objavljivanja netačnih informacija izazivajući time dodatno uznemiravanje javnosti, pa čak i predstavnici Verlaba, želimo informisati javnost da ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima. Federalna uprava civilne zaštite i dalje će nastaviti raditi sve kako bi u ovim teškim vremenima bili maksimalno na usluzi građanima Federacije BiH – navodi se u saopćenju FUCZ.

Na ove navode saopćenjem za javnost reagirao je i “Verlab”.

-Zaista nam nije jasno na osnovu čega je neko došao do zaključka da Verlab može na bilo kakav način blokirati upotrebu 100 respiratora iz Kine!? Naime, Verlab još uvijek nije ni pogledao ove respiratore.

Mi smo na vrijeme obavijestili Federalna Uprava Civilne Zaštite da ćemo iduće sedmice biti u mogućnosti izvršiti zakonsku verifikaciju svih respiratora koji se u međuvremenu instaliraju, a sve u skladu sa potpisanim ugovorom.

S druge strane, jedino saopštenje Verlaba je ovo od sinoć na našoj Facebook stranici. U istom apsolutno nema bilo kakvih netačnih informacija.

Zaista smo iznenađeni da pojedine strane ne prepoznaju profesionalnost Verlaba. Zaista smo iznenađeni da niko nije čestitao uposlenicima Verlaba što su prilikom prošle instalacije otkrili da respiratori nisu bili podešeni i instalirani kako treba (iz izjava vidimo da oni koji su vršili instalaciju nisu imali dovoljna znanja o tome). Zaista smo iznenađeni da niko nije prepoznao kakve smo potencijalne posljedice spriječili za sve pacijente. Ne, takve vrijednosti se u ovoj državi ne cijene. Međutim gospodo, mi smo radili i radit ćemo isključivo profesionalno i objektivno, bez obzira o kome i o čemu se radi!

Ukoliko se u budućnosti nastave slični pokušaji lažnog optuživanja Verlaba, bićemo primorani da sve učesnike ovih procesa tužimo za narušavanje ugleda i štetu koju nam nanose.naveli su iz verifikacijskog laboratorija “Verlab”.

S obzirom na oba ova saopćenja jasno je da je FUCZ optužio Verlab da blokira upotrebu respiratora samo zato što se nisu odazvali njihovom pozivu za instalaciju respiratora ove sedmice jer je kako je vidljivo većina stručnjaka ove laboratorije u izolaciji zbog korona virusa. Nejasno je onda zbog čega su iz FUCZ-a krenuli s optužbama na račun “Verlaba”.

Ovo je utoliko još nejasnije jer je Fokus neposredno prije objave saopćenja iz FUCZ-a kontaktirao v.d. direktora Mustafu Kadribegovića kako bismo ga pitali “kakvu je to FUCZ firmu angažirao za instalaciju kad su sami priznali da je pri ranijim pokušajima instalacije u Goraždu i Sarajevu došlo do greške u rukovanju” i znači li to da ta firma u stvari kada je prvi put pokušala uraditi taj posao jednostavno to nije znala.

Čak je i Jovan Roganović vlasnik firmi “Dre Medical” i Profesional Medic iz Beograda izjavljivao za medije da njegovi stručnjaci misle da je riječ o softverskoj grešci i čak je spominjao nabavku rezervnih dijelova, a sada imaju potpuno drugu priču.

Kadribegovića smo pitali, da li je on kao v.d. direktor FUCZ-e i potpisnik sporazuma o instalaciji pitao Roganovića ko je napravio grešku?

-Ne bih se ja upuštao u sve to , ja sam razgovarao s gospodinom Roganovićem, i s njegovim inženjerom Aleksandrom koji se jučer oglasio, nije tu bilo nikakve specijalne greške , znači , način korištenja tog uređaja je malo drugačiji od uobičajenih i tu se sve završilo, s moje tačke gledišta, ne mogu to tako nazvati , nije bilo neke greške. To je sad pitanje za struku, neka oni otvore međusobnu polemiku-kazao je između ostalog Kadribegović.

Sada kad je i iz “Verlabovog” saopćenja jasno da firma iz Srbije nije imala dovoljno znanja pri prvom pokušaju instalacije respiratora, ponovo se postavlja pitanje je li FUCZ trebao angažirati firmu koja u trenutku potpisivanja sporazuma nije bila ovlaštena za to i šta se u stvari i zaista krije iza besplatne ponude da Dre medical i Roganović instaliraju i servisiraju besplatno uređaje.

Iako je Roganović ranije za Fokus rekao da je ponudio besplatne usluge iz humanih razloga, činjenica da to ostali serviseri ne rade, izuzev ukoliko oni i nisu uvezli neko medicinsko sredstvo dodatno baca sumnju na ovaj detalj.

I Goran Mitić, direktor firme Markonis iz Niša koja je prije Profesional Medica dobila ovlaštenje da servisira respiratore ACM 812 A u BiH za Fokus je kazao da on ne bi instalirao besplatno respiratore u BiH i da je ostao iznenađen kada je FUCZ dala taj posao besplatno Roganovićevoj firmi, iako je firma Markonis bila najavila da će se prijaviti na treći tender koji FUCZ nikada nije raspisao, nego je posao dala Dre Medicalu koji u to vrijeme nije imao ovlaštenje.

Mitić je za Fokus otkrio i da prije nego što je kako kaže “krenula priča” s tenderima da su mu dolazili neki advokati koje Mitić nije imenovao.

-Dolazili su neki advokati da pitaju kako ćemo i šta ćemo po tom pitanju . To su bili razgovori u smislu jesmo li mi ovlašteni ili nismo . Prije nego što su krenuli i tenderi ti, advokati su došli, raspitivali su se koliko je takvih uređaja instalirano u Evropi I slično-kaže Mitić, koji nije precizirao o čijim je advokatima riječ.

Mitić je pojasnio čitavu hronologiju daljih dešavanja i to kako su ih onda kontaktirali iz FUCZ-e.

-Mi jesmo ovlašteni zastupnici za Srbiju bili u tom trenutku kada je krenula priča da se instaliraju za Bosnu i mi smo pojasnili da nismo ovlašteni za BiH ,ali smo tražili od proizvođača ovlaštenje i tražili smo referentnu listu da vidimo da li je to validan uređaj ili nije , da dobijemo referentnu listu gdje je to sve instalirano . To je trajalo par nedjelja dok smo mi dobili ovlaštenje od proizvođača , te papire od njih, originalne, koji su stigli poštom. U međuvremenu i bilo je nervoze hoćemo li mi učestvovati i šta se dešava, zvao je neko telefonom iz FUCZ-a, ja tad nisam znao ko je mjerodavan da pričamo na tu temu, rekao sam mi čekamo ovlaštenje , na putu smo da ga dobijemo, rečeno nam je da ćemo ga dobiti,ali ga nemamo fizički još uvijek u originalu kod nas, dobit ćemo ga za par dana i trenutno nismo u situaciji da se javimo na nekakav direktan pregovarački postupak. Dobili smo informaciju da će biti novog tendera na koji bismo se zvanično javili , transparentno ,Ne da pričamo telefonom . I oni su rekli –u redu. Ali, to su shvatili kako kasnije vidimo iz njihovih komentara kao naše odbijanje što nije bilo odbijanje nego smo rekli na putu smo da dobijemo ovlaštenje i čekamo da dobijemo to ovlaštenje . Poslije par dana fizički je stiglo ovlaštenje od Kineza i mi smo e-mailom obavijestili FUCZ. Dakle obavijestili smo da smo dobili dokumentaciju od Kineza. Na to se odćutalo, a u međuvremenu se pojavio čovjek s kojim mi sarađujemo Jovan Roganović i firma iz Beograda koja ima kako kažu sestrinsku firmu tamo i dogovorili da to rade besplatno. Mi smo čuli po medijima da je to problem , zašto , kako ,besplatno i da li oni to mogu. Kad se pojavio problem da su respiratori u nekom dijelu neispravni ili nisu pokazali parametre koji se očekuju ,onda je krenuo pritisak ,pošto je Roganović inače zastupnik Mindreja i ima kontakte s Kinezima, krenuo je pritisak na rukovodstvo u Kini da se njemu da ovlaštenje pošto on to radi sve besplatno. Ljudi su nas pitali „dajte nam jedan dobar razlog da mu ne damo to ovlaštenje“. Mi smo rekli, ok ako je već krenuo da to instalira i napravio se problem, neka to i završi tako da je i on u međuvremenu dobio ovlaštenje za instalaciju tih respiratora.

Mitić čija je firma Markonis uvezla u Srbiju respiratore ACM812 A i koji su upisani u registar medicinskih sredstava u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije demantirao je sve one koji su tvrdili da su respiratori ACM 812 instalirani u bolnicama u Srbiji.

– Mi ih jesmo uvezli ,ali nismo instalirali te respiratore u bolnicama, jer su to transportni respiratori koji idu u vozilima, ovo je jedinstveni slučaj da ste vi dobili takve respiratore za bolničke uslove. Znači , mi smo i dali objašnjenje da to nisu terapijski respiratori već mobilni respiratori za transport .

Na našu konstataciju da se čak i u BiH baratalo s informacijom da se u bolnicama u Srbiji koriste respiratori ACM812 A koje je uvezao Markonis, Mitić kaže:

–Ne, mi ih jesmo uvezli ali su to respiratori za vozila, znači transportni respiratori. Nisu u bolnicama, kažem još jednom, to su transportni respiratori i koriste se za vozila , mi se bavimo opremanjem sanitetskih vozila –kazao je Mitić.

Inače, Federalna uprava Civilne zaštite od početka pandemije i to punih osam mjeseci nikada se nije obratila građanima FBiH koji godišnje milionima maraka pune budžet te institucije kako bi ih obavijestila da je za potrebe građana obezbijedila barem iz donacija raspodjelu ijedne zaštitne maske ili kako bi nam saopćili šta su od tih miliona konkretno potrošili na građane i jesu li ikom od građana pomogli u ovom teškom vremenu.

Ranije je Fokus upućivao FUCZ-e pitanje jesu li dijelili građanima donirane maske, ali odgovor nikad nismo dobili. Većini građana, nažalost FUCZ je godinama poznat po aferama i enormnom trošenju novca, a posljednjih sedam mjeseci ime FUCZ-a se spominje u kontekstu nabavke 100 respiratora, jer je upravo suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, odlučio bez konsultacija sa stručnjacima i nadležnim ministarstvima i institucijama nabaviti 100 respiratora iz Kine posredstvom firme “Srebrena malina” koja nije imala ni dozvolu za promet medicinskim sredstvima .

Danas, kada mediji pokušavaju javnosti samo prenijeti tačne i istinite informacije o nastavku price s respiratorima, FUCZ ih pokušava ušutkati prijetnjama da će “pokrenuti pravne procedure”.

Institucija koja je bez konsultacija sa stručnjacima, nadležnim ministarstvima zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo odlučila krenuti u nabavku jednih od najsofisticiranijih uređaja za liječenje oboljelih od korona virusa i pri tome je angažirala firmu koja nije imala dozvolu za uvoz tih uređaja, te potrošila 10,5 miliona maraka, novac poreskih obveznika ove zemlje, sada bi zabranila da se propituje o tome je li firma koja je instalirala respiratore u BiH pri prvom pokušaju pokazala neznanje i je li to moglo koštati života građane FBiH, što je najskuplja cijena bez obzira što je instalacija besplatna.