Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Katica za Fokus.ba

Zašto u Sarajevu nedostaje 375 policajaca i kada ide nabavka helikoptera

katica policija ks

Na proljeće raspisuju novi konkurs za prijem novih policajaca. Zbog čega komesar treći put zaredom nije ocijenjen. Još se čeka na nabavku body kamera

U protekla dva mjeseca došlo je do teških ubistava, odnosno, likvidacija na području sarajevskog naselja Pofalići što je uznemirilo javnost u glavnom gradu BiH.

O aktuelnoj sigurnosnoj situaciji, kao i nizu gorućih pitanja kada je riječ o funkcionisanju policije KS, razgovarali smo s ministrom unutrašnjih poslova KS Admirom Katicom.

Razgovarao: A. DUČIĆ

-Nema policije na svijetu koja može iskontrolisati, spriječiti, suzbiti i rasvijetliti sve oblike kriminala s kojima se suočavamo. Međutim, policijski službenici Kantona Sarajevo do sada su nebrojeno puta, pa i u slučaju teških ubistava koje spominjete, pokazali da su na visini zadatka, i u službi sigurnosti građana. Potpuno smo svjesni da ovakvi tragični i nasilni slučajevi remete osjećaj sigurnosti kod svakoga od nas, ali nedvojbeno je da naša policija čini sve što je u njenoj moći da brzo reaguje i rasvijetli sva krivična djela – kazao je Katica za Fokus.ba.

Ističe da je sigurnosna situacija na području KS u okvirima višegodišnjih trendova, uz tendenciju smanjenja broja krivičnih djela, a posebno onih protiv imovine koja su značajno opterećivala sigurnost građana.

– Adekvatnom reakcijom policije smanjen je broj krivičnih djela razbojništava i teških krađa na naročito opasan i drzak način. Važan je i podatak da je skoro 2/3 počinilaca odranije poznato policiji, što svakako doprinosti njihovom bržem identificiranju i privođenju. Zadovoljan sam brzim reakcijama policije, a pozitivan trend bilježimo i u ulozi prvosudnog sistema, jer je povećan i broj određenih pritvora za osumnjičene – rekao je Katica.

Nedavno se MUP KS oglasio saopćenjem u kojem je navedeno da Upravi policije KS nedostaje čak 375 policijskih službenika! Ova informacija zvuči šokantno. Zašto se Uprava policije, upitali smo ministra, našla u ovakvoj situaciji.

– Taj podatak sam i ja zatekao po stupanju na dužnost ministra unutrašnjih poslova. Odmah sam se uključio u rješavanje tog problema i pronalaženje načina da se hitno djeluje. Podsjetit ću da smo u prošlom mandatu aktuelne Vlade KS, 2019. godine iskazali odlučnost i isplanirali da uvedemo struku u policiju donošenjem izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS, čije odredbe su značajno unaprijedile organizaciju i djelovanje, kao i jačanje integriteta te depolitizaciju policije. Sve to je osnova kompetentnosti budućih kadrova u policiji, kao i daljeg razvoja, a posebno sam ponosan na uspješnom provođenju potpuno novog koncepta transperentnih i objektivnih procedura prijema novih policijskih kadrova. Svjedoci smo da te procedure osiguravaju da imamo najbolje i najspremnije naše policijske službenice i službenike i tim putem ćemo nastaviti ići – naveo je Katica.

Očekuje uskoro da nakon okončanja ove procedure pošalju na obuku 200 mladih policajaca koji će, kako navodi, značiti veliko osvježenje.

– Odmah na proljeće ćemo raspisati i novi konkurs za prijem novih policajaca, ali ovoga puta i mlađih inspektora, i to onih sa odgovarajućom kriminalističkom, pravnom, sigurosnosnom strukom. Ljudski faktor je najbitniji, ali to mora pratiti i odgovarajuća opremljenost policije pa smo ove godine usvojili rekordni budžet za MUP KS, koji je veći od 128 miliona KM. Samo za opremanje policije adekvatnom opremom predviđeno je više od 23 miliona. To je naš ulog za budućnost. Intenzivnim primanjem novih kadrova moramo dati odgovor na nedostatak policijskih službenika. Svakako moguće je i da dođe do odgovarajućih zakonskih promjena pa da uvedemo mogućnost takozvanih pomoćnih policajaca koji bi uglavnom bili angažovani iz reda penzionisanih policijskih službenika, a koji bi mogli pomoći u radu policije – naveo je ministar.

Nedavno je sa Sindikatom potpisao Kolektivni ugovor koji predviđa poboljšanje materijalnog statusa policijskih službenika te povećanje dodataka na plaću za deset posto. No, šta je to što treba urgentno rješavati, kada je riječ o materijalnom statusu policijskih službenika.

– I ovo je jedan od strateških ciljeva MUP-a i Vlade KS. Stalno raditi na unapređenju materijalnog statusa naših policajaca, koji rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova u društvu. Stoga smo novim kolektivnim ugovorom povećali dodatke na platu za sve policajce za deset posto, te posebno vrednovali pripadnike specijelne jedinice i kriminalističke policije. Tako smo istakli važnost činjenice da je upravo rad kriminalističke policije najvažniji za borbu protiv kriminala i korupcije, jer je kriminalistička policija osnovni servis i prvi saradnik tužilaštava na tom polju. Adekvatnim stručnim kapacitiranjem, opremanjem i vrednovanjem ovog posla dajemo vjetar u leđa toj policijskoj službi da se još efikasnije bori protiv kriminala. Svakako je važno da se na ovome ne stane te da se policijski posao i dalje jača u našem društvu i da država cijeni ovaj posao kao najvažniji za sigurnost građana, a samim tim i za bolji kvalitet života u BiH – kazao je Katica.

Katicu smo upitali i kako gleda na informaciju da je Nezavisni odbor aktuelnog komesara Nusreta Selimovića treću godinu zaredom nije ocijenio, odnosno, da i dalje ima podijeljenosti oko njegovog rada.

– To svakako nije dobro, ali je to specifična nadležnost Nezavisnog odbora koji prati rad policijskog komesara, ocjenjuje njegov rad, itd. Moja uloga u sistemu sigurnosti je drugačije prirode, ali bih svakako bio naklonjeniji tome da imamo jasniju sliku o radu policijskog komesara kroz pozitivnu ili negativnu ocjenu. Ovako, ta slika je zamagljena i daje mogućnost raznim vrstama spekulacija, što nije dobro za rad policijskog komesara i ukupno funkcionisanje policije – istaknuo je Katica.

Nabavka helikoptera bila je još u prvom mandatu Katice kao ministra unutrašnjih poslova KS predmet političkih svađa u Skupštini KS a i izvan nje. Novim budžetom predviđena je nabavka helikoptera u vrijednosti od 17 miliona KM kao i opreme od 8 miliona KM. Ministra smo upitali kada će doći do realizacije nabavke helikoptera i kojom metodom?

– Osnivanje helikopterske jedinice trebalo je biti odavno urađeno. Prije rata na području BiH imali smo devet helikoptera. Danas šest u Republici Srpskoj, jedan u Federaciji. Niti jedan u Kantonu Sarajevo koji ima najviše stanovnika i potrebe. S današnjim danom to se mijenja. Osnivanje Helikopterske jedinice MUP-a KS, znak je naše kolektivne društvene zrelosti i odgovornosti za zajednicu. Ako spasimo samo jedan život, učinili smo dovoljno – kazao je Katica.

Dodaje da su sve aktivnosti vezane uz provođenje ovog projekta pokrenute i, između ostalog, uskoro će biti raspisan javni tender za nabavku letjelice. Ističe da je Komisija zadužena za odabir sačinjena od stručnjaka iz ove oblasti, ali i osoba iz Ureda za borbu protiv korupcije, finansijskih stručnjka, pravnikai i slično. Puna transparentnost mora biti zagaratovana kako bi osigurali ono što je najbolje za naše građane.

– Osnivanje Helikopterske jedinice važno je za naš integritet, samostalnost i samopoštovanje. Biti ćemo u mogućnosti biti bolji i brži, pomagati na način kao što se od nas i pretpostavi da smo u stanju odgovoriti u 21. vijeku – kazao je Katica.

Iako je poodavno najavljena, još nije došlo do nabavke body kamera. Zbog čega tender za nabavku ovih kamera nije okončan?

– Vlada KS je na prijedlog MUP-a KS u aprilu prošle godine za ovu svrhu izdvojila 490 hiljada KM i time odobrila projekat nabavke body kamera. Smatram ovo bitnim projektom. Žao mi je što do sada još nije doveden do kraja i što još uvijek čekamo na nabavku. Međutim, procedure javne nabavke vrši Uprava policije MUP-a KS koja je u svom radu finansijski samostalna. Očekujem da se postupak završi što prije, jer su body kamere jedan od najvažnijih alata za unapređenje integriteta rada policijskih službenika. To je tehnologija koja nudi informacije u stvarnom vremenu o interakciji policijskih službenika i građana i moći će se koristiti kao dokazni materijal. Ovaj alat štiti policajce od mogućih zlonamjernih pritužbi na njihov rad, ali i građane od eventualnih zloupotreba policijskih ovlaštenja. Nudi, dakle, autentičnu istinu o svakoj primjeni policijskih ovlaštenja, pa shodno tome doprinosi i poboljšanju ukupnog integriteta rada policije. Nadam se da će Uprava policije ovaj posao završiti čim prije – zaključio je Katica.