Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto Vlada FBiH dijeli radnike?

gradjevina-ilu1222

Sve je izvjesnije da ni ovaj saziv Federalne vlade neće riješiti pitanje neuvezanog radnog staža. Osim toga što je i najnovije rješenje, koje je odbijeno na Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV), opet predviđalo rješenja samo za radnike u državnim firmama, problem su, naravno, i pare. Poslodavci tvrde da vlast prije svega treba onemogućiti nastavak prakse neplaćanja doprinosa, a iz sindikata kažu da ova vlada donosi samo rješenja na štetu radnika, a ni jedno u njihovu korist. I jedni i drugi upozoravaju da se ne pravi razlika između radnika u državnim i privatnim firmama.

Poslodavcima je neprihvatljivo zakonom rješavati samo dio radnika s neuvezanim radnim stažom, pa pitaju: “Kakva je razlika između čovjeka koji radi u privatnoj i državnoj firmi?”

– Ako ćemo pošteno, Vlada već svojim odlukama rješava takva pitanja i ne znam što im treba ovaj zakon, jer to ionako rade na mala vrata. I nek’ rade, ali ako ćemo to zakonski rješavati, onda to treba rješavati na normalan način, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH (UP).

Zaustaviti krvarenje

Dosad su se u javnosti pojavljivali podaci da bi za uvezivanje radnog staža radnika iz državnih firmi trebalo oko 450 miliona KM, a za sveobuhvatno rješenja ne manje od milijarde KM, mada ima onih koji tvrde da je potrebno i znatno više.
– Slažem se da neodgovornog poslodavca treba kazniti, ali recite mi šta je razlika između Grasa i privatne firme? Imamo situaciju da i dan-danas brojne firme ne plaćaju doprinose od rudnika preko kantona do javnih preduzeća… Haj’mo prvo to riješiti! Napraviti presjek i reći “od sutra svi uplaćuju doprinos”. Mi kao uvezujemo staž, a i dalje puštamo da se doprinosi ne uplaćuju. Mora se napraviti sistem da svi uplaćuju doprinose, nelogično je uvezivati staž za, recimo, 1999. i 2000, a ni dan-danas u 2017. se on ne uplaćuje. Prvo treba natjerati sve da plaćaju, onda će se pomalo sanirati fond, a onda dalje uvezivati. Neophodno je primjenjivati i zakon o stečaju, jer firma koja radi radi, čovjek ide na posao i prima platu i uplaćuju mu se doprinosi, a koja ne radi, onda kažemo ne radi, smatra Smailbegović.

On dobrim rješenjem vidi i etapno uvezivanje staža, prioritetno za one koji ispunjavaju uslove za penzionisanje.

– Naglašavam da je ipak ključno prestati s neuplaćivanjem doprinosa. Ovo je kao kad imate čovjeka koji krvari, a dajete mu transfuziju. Nema smisla. Prvo valjda treba zaustaviti krvarenje, kaže Smailbegović.

Alibi

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS), kaže da je država odgovorna zašto se došlo u ovu situaciju: “Naš stav je poznat i iznenađujuće je zašto Vlada forsira ovakvo rješenje. Možda uopšte nemaju iskrenu volju da ovaj problem i riješe. Mi uzimamo puno kredita i mislim da se može naći prostor da se riješi dugogodišnja agonija radnika. Insistiraćemo da svi radnici budu obuhvaćeni zakonom. Mislimo da se situacija prenapuhava i da nije kakvom se predstavlja, ali kad bi se krenulo s onim radnicima koji prvi stiču uslove za penziju, problem se može rješavati postepeno. Ne treba odmah uplatiti milijardu KM, jer nemaju svi uslove da odmah idu u penziju.”
On ukazuje da se tri godine nije uradilo ništa, ali je zato Vlada preko noći donijela Zakon o radu.

– Vlada promptno reagira kad se radnicima uzimaju prava i odmah donosi zakone, a kad se treba pomoći radnicima da izađu iz agonije, traže svaki način da se to ne učini. Još imamo firme koje ne uplaćuju doprinose i taj dug se gomila. Šta rade nadležni, pita Šatorović.

On kaže da je neusaglašavanje najnovijeg rješenja za uvezivanje radnog staža na ESV-u samo alibi Vladi da su pokušali nešto: “Ljudi trebaju konkretno tražiti svoja prava i boriti se za njih. Ovaj saziv Vlade neće riješiti ni jedan problem koji će ići u korist radnika. Od ove Vlade samo očekujem daljnju devastaciju radničkih prava u FBiH”.