Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnica BiH u Vijeću Evrope: Nije Dodik Radončić, iza njega stoji 300.000 Srba

milica-markovic

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekla je kako je jučer kada je u Strasbourgu saznala vijest o hapšenju delegata u Domu naroda PS BiH i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića “bila prilično iznenađena”.

“Nemam puno informacija ovdje, sa ove distance, zašto, šta je rekao tužilac, koji su dokazi za to i povodi da on bude uhapšen. Nezvanično sam obaviještena da je to u vezi sa ranijim hapšenjem Bakira Dautbašića i ostalih. Dakle, najbolje je sačekati neko vrijeme. Ovdje nemam pristupa informacijama da čujem, šta kaže tužilac, šta kažu oni koji su dali nalog za njegovo hapšenje, ali evo nadam se da čim se vratim u BiH da ću znati više o tome”, rekla je zastupnica Marković koja se nalazi na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentirala je i moguće refleksije hapšenja Radončića na rad Vijeća ministara BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH i djelovanje parlamentarne većine na razini BiH.

“Sigurna je jedna stvar, a to je da hapšenje lidera jedne partije koja ima značajnu poziciju u bh. društvu i na političkoj sceni BiH u isto vrijeme i delegata u Domu naroda PS BiH, državne institucije ne može biti, odnosno ne možemo reći da je to mali potres. To je sigurno veliki potres za političku scenu BiH, a naravno i za njegovu partiju. Ja bih sačekala da imam više informacija u vezi sa tim i onda bi se odredila o tome”, navela je Marković.

Marković se osvrnula i na sve učestalije najave kako će uskoro uslijediti hapšenja i visokopozicioniranih funkcionera u bh. entitetu RS, pri čemu se najviše pominje ime predsjednika tog entiteta i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

“Među onim koji to tvrde i govore ima puno onih koji ne žele da vide predsjednika RS-a Milorada Dodika na tom mjestu na kom jeste. Ali, on kao političar i lider ne može se nikako dovesti u vezu sa slučajem Fahrudina Radončića ili nekoga drugog na političkoj sceni BiH. To prvenstveno zato što je Milorad Dodik političar, predsjednik RS-a i on ne može se nikako dovesti u taj kontekst. Ne tvrdim da neko nema političke razloga da tako nešto tvrdi zato što mu se ne sviđaju politički stavovi predsjednika RS-a, ali svi ti moraju znati da iza predsjednika RS-a stoji više od 300.000 ljudi koji su glasali za njega u RS-u. Pa, ako misle da pokušaju nešto da zakomplikuju stvar u RS-u onda moraju znati, da će ti koji to žele imati veliku većinu Srba iz RS-a protiv sebe”, poručila je Marković iz Strasbourga.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković istakla je da najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini vezano za hapšenje delegata u Domu naroda PS BiH i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i kandidata za ministra prometa i komunikacija BiH i člana SBB-a Bakira Dautbašića, koji obnaša dužnost sekretara Ministarstva sigurnosti BiH nije bilo rasprave ni pominjanja na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu.

“Bosna i Hercegovina nije bila pominjana u nekom problematičnom kontekstu i dnevni red nije predvidio ni jednu tačku za Bosnu i Hercegovinu”, navela je Marković u razgovoru za Anadolu Agency iz Strasbourga.