Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament fbih

Zastupnici DF-a napustili sjednicu, Mešalić iznio nelogičnu tvrdnju

Foto: Fena
Parlament FBiH

Nakon što je Nikšić izašao za govornicu, Mešalić mu nije dozvolio da počne obraćanje, tvrdeći da to nije po Pravilniku

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena imenovanju novog, postizbornog saziva Federalne vlade je u toku. Dnevni red je usvojen sa 51 glasom za, što se tumači kao da postoji većina koja će u konačnici i glasati za imenovanje Vlade FBiH.

Piše: S. Karaica/Fokus.ba

Mandatar za sastav Vlade Nemin Nikšić upravo je završio izlaganje ekspozea rada buduće Vlade.

Zastupnici Demokratske fronte (DF) napustili su sjednicu. Zastupnik Mahir Mešalić, uime Kluba DF-a, rekao je da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak BiH.

230428_parlament_fbih_40447
Zastupnici DF-a napuštaju sjednicu (Foto: Fena)

– DF smatra da svako onaj ko prihvati formirati vlast po nametnutim antiustavnim pravilima vrši izdaju države. Isporučujete danas Federaciju BiH Zagrebu. Igraćete, nažalost, po njihovim pravilima. Ovo je poniženje građana i države BiH. Želim poručiti građanima da ćemo mi biti uz njih. Mi ćemo napustiti ovu sjednicu i pridružiti im se na protestima jer nećemo da učestvujemo u rušenju institucija i isporučivanju u ruke Zagreba – rekao je Mešalić, nakon čega su zastupnici ove stranke izašli iz sale.

On je kazao kako Nikšić ne može da se obraća dok ne bude imenovan. Nije jasno odakle ovakav stav Mešaliću, pošto kandidati za premijere na svim nivoima vlasti do sada uvijek predstavljali ekspoze prije nego što budu izabrani.