Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnici HDZ 1990 i HDZ-HNS neće prisustvovati drugoj sjednici Parlamenta FBiH

borjana kristo

Šef Kluba zastupnika HDZ 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Boro Krišto smatra da vanredna sjednica – planirana prvobitno za danas u 15, a kasnije prolongirana za 16 sati – nije sazvana u skladu s Poslovnikom. Krišto dodaje da članovi Kluba HDZ-HNS neće prisustvovati toj sjednici.

U njenom najavljenom dnevnom redu trebalo bi da bude samo jedna tačka – Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Predlagači zakona su klubovi poslanika SDA, SBB-a, SDP-a BiH i DF-a, te delegat Naše stranke iz Doma naroda Predrag Kojović.

-Odlučili smo se da podržimo Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom na prvoj (današnjoj) vanrednoj sjednici, ali nismo u mogućnosti i ne želimo prisustvovati vanrednoj sjednici koja nije sazvana u skladu s Poslovnikom – kazao je Krišto novinarima u toku prve sjednice.

Krišto je naglasio da “član 180 Poslovnika predviđa da bi materijale za sjednicu zastupnici trebalo da dobiju najmanje 14 dana prije sjednice”.

-Jučer su zahtjev za sazivanje sjednice uputile četiri stranke i jedan zastupnik iz Doma naroda, a taj isti dan poslani su i materijali za sjednicu. Znači, to je samo jedan dan. Iz tog razloga, ne može se danas održati sjednica jer nije sazvana po Poslovniku – kazao je.

-Uz vanrednu sjednicu imali smo i vanrednu situaciju da se, tokom sjednice, dostavlja dopis kojim se predviđa i za 15 sati zakazuje još jedna vanredna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Klub HDZ- HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zatražio je pauzu na prvoj vanrednoj sjednici na koju se više nisu vratili, a svoje razloge zbog kojih ne žele prisustvovati dalje sjednici obrazložili su dopisom.

Šef Kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić također smatra da druga vanredna sjednica nije sazvana po Poslovniku te kaže da predstavnici tog kluba neće prisustvovati.

-Mi tek danas, na početku sjednice, praktično iz razgovora sa koalicijskim partnerima, saznajemo (a onda dobivamo i poziv) za današnji dan u 15 sati za raspravu o tako bitnom zakonu. To smatramo neprimjerenim, nekorektnim i naravno u suprotnosti je to i sa Poslovnikom. Šta će dalje biti, neka odluči Hrvatski narodni sabor – naglasio je novinarima.