BiH

Predstavnički dom Federalnog parlamenta

Zastupnici iz Krajine predložili mjere za ublažavanje migrantske krize

13/05/2019

Od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traže izmjene odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što žele zatražiti azil u Bosni i Hercegovini

Grupa zastupnika iz Bosanske Krajine, u želji da Unsko-sanski kanton lakše podnese teret migrantske krize u Federaciji BiH odnosno Bosni i Hercegovini, predložila je nekoliko mjera tražeći da ih Predstavnički dom Federalnog parlamenta izglasa kao zaključke današnje tematske sjednice posvećene upravo migrantskoj krizi.

Među mjerama vezanim za zdravstveni i sigurnosni aspekt krize, krajiški zastupnici predlažu da Predstavnički dom zatraži od Vlade FBiH izdvajanje četiri miliona KM – tri za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja u USK, a milion za opremanje kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traže izmjene odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što žele zatražiti azil u Bosni i Hercegovini, a od Vijeća ministara zasebno, da hitno donese strategiju za upravljanje migrantskom rutom u BiH kako bi kriza bila što ravnomjernije raspoređena u državi.

Prvom od predloženih mjera, federalni zastupnici iz Krajine zatražili su da odmah prestane govor mržnje prema migrantima i prikazivanje Unsko-sanskog kantona u negativnom kontekstu. U vezi s tim su obrazložili da osuđuju govor mržnje i kontroverzne tekstove u medijima i na društvenim mrežama.

Narednim mjerama, krajiški zastupnici traže da Vijeće ministara uputi notu svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Evropskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica.

Prema podacima nevladinog sektora, u Bosnu i Hercegovinu su vraćeni migranti koji nikad nisu bili na njenoj teritoriji, što je tom konvencijm zabranjeno, obrazložili su pritom ovi zastupnici u njihovom prijedlogu zaključaka današnje tematske sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.