Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnik Admir Čavka: Pozdravljam dolazak OSBiH na Trg Krajine

admir-cavka

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Admir Čavka, ocijenio je da je obilježavanje 9. januara kao službenog praznika, opasna igra populizma u koju su se upustili i pozicija i opozicija u RS-u. Istovremeno, Čavka je pozdravio postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci.

„Danas je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine postrojio pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Trgu Krajine. Čini se to kao dosanjani san, svih nas koji vjerujemo u Bosnu i Hercegovinu kao domovinu svih njenih građana i građanki, u kojoj uvažavamo sve etničke i vjerske razlike, ali vjerujemo u zajedničku sudbinu i opstanak ove države. Naravno, znamo da to nije bila namjera čina postrojavanja, ali je tako. Dvije decenije poslije, vojska države BiH je na Trgu Krajine“, kazao je zastupnik Čavka.

„Oružane snage BiH su prošle uspješnu reformu, te su paradigma procesa koji slijede u svim drugim oblastima. Sve vojne strukture, i svi vojni dužnosnici, bez izuzetka, iskazuju spremnost za uključivanje naše zemlje u NATO integracije, te su prepreke isključivo političke prirode. Nakon provedbe sudskih presuda, očekujemo uknjižbu vojne imovine, a time i uklanjanje posljednje prepreke ulasku naše zemlje u NATO porodicu, kojom ćemo trajno osigurati mir na ovom području. Dnevna politika koja se bazira na ekstremizmu, povlaštenosti jedne etničke i vjerske grupe u odnosu na ostale, trzavice oko različitih datuma i provedbe presude Ustavnog suda BiH će biti i proći, ali događaji poput današnjeg postrojavanja Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci su potvrda da će ova zemlja opstati“, kazao je Čavka.

„Nacionalistička kampanja, u kojoj se pripadnici jedne etničke i vjerske skupine smatraju građanima prvog reda, a ostali se ignorišu ili im se negiraju osnovna prava, poput pitanja naziva bosanskog jezika, pristupa javnim službama bez diskriminacije, te osiguranju obrazovanja za bošnjačkju i hrvatsku zajednicu, samo produbljuje podjele u ovom bh. entitetu. Ovo je jasan signal kojim se poručuje da sve probosanske političke stranke moraju stati pod jednu zastavu, da se povratnici, vjerske zajednice i institucije moraju udružiti u borbi za ravnopravnost“, zaključio je Čavka.