Zatražen hitan inspekcijski nadzor zbog gradnje crkve na nekropoli stećaka

crkva-sokolac1-696×456

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je po saznanju da se na prostoru nacionalnog spomenika na Sokocu izvode građevinski radovi na izgradnji nove pravoslavne crkve, poslala dopis nadležnoj inspekciji zahtjevajući hitan inspekcijski nadzor, odnosno utvrđivanje činjeničnog stanja, potvrdila je za Fokus.ba Inka Peršić, iz Sekretarijata ove komisije.

Podsjećamo, administratori Facebook stranice Sva Bosna nedavno su objavili fotografije izgradnje nove pravoslavne crkve u jezgri nacionalnog spomenika – Nekropole sa stećcima u Bjelosavljevićima, (Crkvina, Općina Sokolac).

„Izgradnja novog hrama ne smije ni na koji način ugroziti kulturno-historijske vrijednosti nacionalnog spomenika. Pored toga, uvrštavanjem stećaka na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a u julu 2016., osim nominiranih nekropola, štiti se i fenomen stećka kao jedinstvene pojave u srednjovjekovnoj praksi sahranjivanja. Zbog toga se svi stećci, bez obzira o kojoj nekropoli se radi, štite kao takvi te nije dopušteno njihovo skrnavljenje i uništavanje. Komisija je u vezi ovog lokaliteta u dosadašnjim aktivnostima davala preporuku da se izgradnja novog sakralnog objekta, provodi u okvirima postojećeg aktivnog pravoslavnog groblja u neposrednoj blizini, za što je podršku dala i lokalna zajednica, prilikom pripremanja Nominacije stećaka na Listu UNESCO-a“, navela je Peršić za Fokus.ba.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donosi odluke o dobrima od najvećeg značaja za BiH, u sklopu kojih utvrđuje mjere zaštite ovih dobara.

Još  2013. godine ova komisija je donijela Odluku o proglašenju Historijskog područja – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Bjelosavljevićima, opština Sokolac, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, kojom su utvrđene zone zaštite i propisane mjere zaštite.

„Na prostoru nacionalnog spomenika dopuštena je samo restauracija, konzervacija i prezentacija nekropole sa stećcima i postojećih temelja srednjovjekovne crkve. Gradnja nove pravoslavne crkve i uspostava njene funkcije, dopuštena je izvan zone nacionalnog spomenika, gdje nisu utvrđeni arheološki nalazi“, istakla je Peršić.

Još početkom ove godine Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH je obaviješteno da se na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, nekropole sa stećcima u Bjelosavljevićima, gradi novi objekat.

“Imajući u vidu da se lokalitet  nalazi na području Općine Sokolac, dopis smo proslijedili nadležnom Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa RS i Ministarstvo prosvjete i kulture RS”, rekla je za Fokus.ba Zorica Rulj, portparol MCP BiH.