Sud BiH

Zatražen jednomjesečni pritvor za Alisu Mutap Ramić i još tri osobe

alisa-mutap

Obrazlažući prijedlog Tužilaštva BiH tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da je pritvor zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za osumnjičenu Alisu (Mutap) Ramić koja je bila sa Dženanom Memićem kada je stradao, kao i za Muamera Ožegovića, Nebojšu Veljovića i Nedžada Hrvata, te najavilo da u narednom periodu planira objedinjavanje predmeta i podizanje optužnice, piše Detektor.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je na ročištu za iznošenje prijedloga za određivanje pritvora kazao da je Muamer Ožegović bio prisutan kada su policijski službenici došli da preuzmu videozapise, ali zbog nestanka struje nisu to učinili. Idući put kad su došli, prema riječima Hasanspahića, zatekli su Ožegovića, ali ne i snimke iz perioda od 8. do 12. februara 2016. godine.

“Policijski službenici potvrđuju da su utvrdili da postoji veći broj nadzornih kamera”, kazao je Hasanspahić, dodajući da većina kamera pokriva ulicu kuda se kretao Dženan Memić.

On je dodao da su vještačenja pokazala da su samo za navedeni period izbrisani snimci, ali ne i oni od prije i poslije, te da nestanak struje “ne stoji, jer bi bili izbrisani svi snimci”.

Tužilac Dubravko Čampara je kazao da je ovaj predmet, koji se odnosi na organizovani kriminal u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza, izrazito kompleksan, te da se nalazi u osjetljivoj i ranjivoj fazi. Objasnio je da Odbrani nisu dostavljeni svi dokazi iz razloga ugrožavanja istrage, tokom koje je do sada saslušano devet zaštićenih svjedoka.

Ukupno je saslušano 60 svjedoka u istrazi, rekli su tužioci, te na pitanje sutkinje Suda BiH, Tatjane Kosović, šta planiraju u narednih 30 dana pojasnili su da će se raditi na istrazi, objediniti predmet i podići optužnica.

On je naveo da se osumnjičeni vrlo dobro poznaju, te da su potpuno svjesni svoje pozicije i imaju cilj da rade na ometanju. Podsjetio je da je javnost zainteresovana za ovaj predmet, na ranije organizovane proteste, te kako bi došlo do uznemiravanja ukoliko bi se neko od osumnjičenih našao na slobodi.

Advokat Muamera Ožegovića, Selman Zijadić, kazao je da se protivi mjerama pritvora, te da je prošlo pet godina od događaja, a da on nije vidio nijedan dokaz osim toga da se njegov branjenik nalazio na radnom mjestu tog kritičnog dana.

On je predložio da mu se umjesto mjera pritvora odrede mjere sedmičnog javljanja i zabrane napuštanja mjesta boravka.

Odbrana Alise (Mutap) Ramić je zatražila da se prijedlog Tužilaštva odbije u cijelosti, te ukoliko je potrebno da se odrede mjere zabrane. Stavovi ove Odbrane temeljeni su na medicinskoj dokumentaciji, kazala je braniteljica Nina Kisić, kao i da je Ramić bila saglasna da se učini vještačenje kad god i bilo kojom metodom.

“Alisa Ramić je sve vrijeme bila na raspolaganju Tužilaštvu”, izjavila je Kisić.

Goran Dragović, drugi advokat osumnjičene Ramić, kazao je da njen telefon nije oduzet, već dobrovoljno predat, jer je to “iPhone 11, koji CIA ne može otvoriti bez pristanka”.

Prijedlogu Tužilaštva usprotivile su se i Odbrane pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Sud je prisutnima na ročištu zabranio iznošenje u javnost zdravstvenog stanja uhapšene Alise Mutap Ramić zbog zaštite njene privatnosti.

Odbrana Nebojše Veljovića je zatražila odbacivanje prijedloga Tužilaštva, navodeći da nije tačno da je njihov branjenik pristupio organizovanom kriminalu “jer on i osumnjičeni Nedžad Hrvat na licu mjesta saznaju da se dogodila saobraćajna nesreća, te nemaju nikakvih ranijih saznanja”.

Advokat Hrvata, Mirsad Arslanagić, smatra da je prijedlog Tužilaštva neosnovan “jer njegov branjenik da je htio, imao je pet godina da uništava dokaze i utiče na svjedoke”.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su Alisu (Mutap) Ramić i ostale u srijedu, 16. juna.

Do sada su u sklopu ove istrage i zbog ovih djela, ali i pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, uhapšeni i pritvoreni Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, Alisin otac Zijad Mutap te službenik MUP-a KS-a Josip Barić.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.