Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Pravda”: Potjernica za sutkinjom Fazlagić, za uhapšene zatražen pritvor

BiH

akcija-pravda-delimustafic
Sa privođenja Alije Delimustafića u Tužilaštvo KS

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan, osumnjičenima u predmetu kodnog naziva “Pravda”.

Ovo je Feni potvrdila glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Azra Bavčić, navodeći, istovremeno, da je za osumnjičene Lejlu Fazlagić, Zorana Lončaru i Mirsada Delimustafića predloženo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice zbog bjekstva.

Sudu je, naime, predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora i raspisivanje potjernice za osumnjičenima Lejlom Fazlagić, bivšom sutkinjom suda u Sarajevu, Zoranom Lončarom i Mirsadom Delimustafićem, koji je inače brat Alije Delimustafića.

– Mjere zabrane su predložene za osam osumnjičenih, dok je jedna osoba puštena da se brani sa slobode – dodala je.

Lejla Fazlagić

Lejla Fazlagić

Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. jula konstatovalo da joj mandat prestaje sa 30. julom 2016.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka, te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

U akciji Pravda, 11. novembra je na području Bosne i Hercegovine je uhapšeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima – zloupotreba položaja, povreda zakona od sudije, pranje novca i prevara.

Istovremeno, na području BiH i Republike Hrvatske pripadnici policije su izvršili pretrese na oko 60 lokacija.

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo je istražne radnje u ovom predmetu provodilo u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta R Hrvatske (USKOK), te u suradnji s sa Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSABiH).