Tužilaštvo BiH

Zatražen pritvor za Dželku i Dunića, osumnjičenim za boravak na sirijskom ratištu

SUD-BIH-MECAVA (1)

Nurkić je rekla da Dunić ima ožiljak na stomaku dug pet centimetara te će se izvršiti pregled kako bi se utvrdilo porijeklo ožiljka, ali da će se uraditi i psihijatrijsko vještačenj

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Državnog suda zatražilo da se Armenu Dželki i Muharemu Duniću, osumnjičenima za boravak i učešće na sirijskom ratištu, odredi jednomjesečni pritvor, dok je Odbrana predložila da im se odredi mjera kućnog pritvora, javlja BIRN.

Tužilac Dubravko Čampara je kazao da je Dželko 12. februara 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u Siriju, gdje se u gradu Baguzu pridružio terorističkoj organizaciji ISIL, u čijim je redovima bio do njenog pada. Kako je rekao, Dželko je više od šest godina boravio u Siriji, gdje je više puta ranjavan. Svjedoci su ga, kako je naveo, viđali u uniformi ISIL-a i s oružjem.

“Istraga zvanično kreće nakon saslušanja. Tužilaštvo će saslušati ne samo njega nego i ostale koji su deportovani. Od sutra počinjemo saslušavati žene koje su deportovane”, dodao je Čampara.

Naveo je da je Dželko upoznao više stotina osoba koje su na ilegalan način napustile BiH i otišle u Siriju, te da je svjestan šta mu se stavlja na teret. Kazao je da se Dželkine dvije supruge nalaze u Siriji, te smatra da bi on, ako ostane na slobodi, iskoristio veze i opet se vratio u Siriju. Dodao je da bi Dželko, boraveći na slobodi, mogao zastrašivati žene koje su deportovane te uticati na svjedoke.

Zbog njegovog boravka na slobodi, smatra Čampara, došlo bi i do uznemirenja javnosti.

“Uradit ćemo sudsko vještačenje, da vidimo motiv zbog kojeg je otišao i stepen radikalizacije”, istakao je Čampara.

Tužiteljica Merisa Nurkić, koja je obrazložila prijedlog za određivanje pritvora Duniću, rekla je da je utvrđeno da je osumnjičeni, zajedno sa suprugom Aišom Galijašević, 2014. godine napustio Austriju i otišao u Siriju. Prema njenom izlaganju, Dunić se okrenuo radikalnom tumačenju islama, dok se njegova supruga “pokrila”.

“On je prošao obuku Islamske države za rukovanje oružjem i vođenje borbi, držao je liniju i primao mjesečna primanja. On je to izjavio u SIPA-i (Državnoj agenciji za istrage i zaštitu). U februaru 2019. u Baguzu je uhapšen, i deset mjeseci je bio u zatvoru”, istakla je tužiteljica.

Nurkić je rekla da Dunić ima ožiljak na stomaku dug pet centimetara te će se izvršiti pregled kako bi se utvrdilo porijeklo ožiljka, ali da će se uraditi i psihijatrijsko vještačenje. Tužiteljica je dodala da će se saslušati i žene koje su deportovane a trenutno se nalaze u prihvatnom centru “Delijaš”.

Ona smatra da bi se Dunić, ako bi boravio na slobodi, mogao vratiti u Siriju i uticati na svjedoke.

Dželko i Dunić su prošle sedmice, zajedno s još pet muškaraca osumnjičenih za učestvovanje na stranim ratištima, deportovani u BiH. Osim njih, u avionu koji je iz Sirije stigao u Sarajevo bilo je šest žena i 12 djece, koji su smješteni u prihvatni centar.

Advokat oba osumnjičena Senad Dupovac je za svoje branjenike predložio mjeru kućnog pritvora, smatrajući da nisu ispunjeni uvjeti da budu smješteni u kazneno-popravni zavod (KPZ).

Govoreći o Dželki, Dupovac je rekao da je on otputovao u Siriju u februaru 2013. godine, u periodu kada ISIL nije bio proglašen terorističkom organizacijom. Tada je ISIL, kako je pojasnio, bio u sklopu “‘Arapskog proljeća’ i borbe za demokratiju”.

Kasnije su državljanima BiH, prema njegovim riječima, oduzeti dokumenti i više se nisu mogli vratiti. Istakao je da njegovi branjenici nisu ranije osuđivani niti su povratnici u činjenju krivičnih djela. Napomenuo je da je Dunić bio pod velikim fizičkim pritiskom, da je tučen u Siriji i da su mu prijetili da će mu silovati ženu.

“Pod tim pritiskom je deportovan i dao je iskaz, bez naočala. Pod stresom, bez branioca je dao iskaz i na osnovu toga se temelji osnovana sumnja. Kao svjedok se navodi njegov otac. Niko od ranijih povratnika njega nije spominjao”, rekao je Dupovac, dodavši da njegov branjenik ima ožiljak jer je prije 15 godina operisao slijepo crijevo.

Sud BiH će odluku o pritvoru donijeti u toku dana.