Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražena kazna za Ibračevića, Smajlovića i Ćovića

tuzilastvo bih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović budu kažnjeni zbog zločina na području Srebrenika u ljeto 1992. godine.

Tužiteljica Zorica Đurđević ocijenila je u završnoj riječi da je dokazana odgovornost optuženih za hapšenje, nezakonito zatvaranje, te mučenje i nanošenje teških patnji civilima srpske nacionalnosti s područja Srebrenika i Lopara.

Trećeg dana iznošenja završnih riječi, Đurđević je navela da je određeni broj uhapšenih prebačen u Rapatnicu i Luke po naređenju Ibračevića. Dodala je da je on ispitivao zatvorene civile ili su to činili pripadnici vojne policije po njegovom odobrenju, kao i državna bezbjednost.

Tužiteljica je istakla da su svjedoci govorili kako su tučeni prilikom ispitivanja, posebno u noćnim satima. U završnim riječima analizirani su iskazi oštećenih i drugih svjedoka o mučenjima i nanošenju velikih patnji.

Tužilaštvo BiH tereti Ibračevića kao načelnika vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, a Smajlovića kao komandira saobraćajnog odjeljenja, zaduženog za osiguranje objekata pritvora.

– Tvrdimo da je utvrđeno da Ibračević i Smajlović nisu organizirali aktivnosti da spriječe ulazak drugih osoba, nego su prisustvom i učešćem u zlostavljanjima stvorili svijest o nekažnjivosti takvih postupaka – kazala je Đurđević.

Ćović je, kako je dodala, kao vojni policajac učestvovao u konstantnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenih.

Tužilaštvo je takođe ukazalo na izjave svjedoka koji su govorili o lošim uvjetima u kojima su zatočenici boravili u prostorijama mjesne zajednice u Rapatnici i svlačionice igrališta u Lukama.

– Zatvorenici su boravili u sali, bez mogućnosti kupanja, brijanja, bez kreveta i ćebadi, u nedostatku dnevnog svjetla… Dobijali su veoma oskudne obroke, a neki, kao Stokan Marković, danima nisu dobili vode – kazala je Đurđević.

Ona je napomenula da su zatočenici nakon jednog do 37 dana zatočeništva u Rapatnici i Lukama prebačeni u zatvor u Tuzli. Neuvjetni prijevoz, kako je navela Đurđević, organizirao je Ibračević.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 19. juli, prenosi BIRN – Justice Report.