Zatražena pomoć od EU i drugih međunarodnih institucija

east west centar sarajevo

Ministarstvo za kulturu FBiH i Vlada FBiH još uvijek, i nakon tri sedmice, nisu odgovorili na žalbe koje smo uložili u vezi sa rezultatima po Javnom pozivu za transfer za kulturu od značaja za FBiH; BiH, a od internacionalnog značaja. Žalili smo se na neprihvatljivu odluku ministrice Zore Dujmović da uništi dokazane međunarodne institucije, organizacije i programe u kulturi u BiH. Smatramo da se radi o namjernom odugovlačenju u cilju pritiska na nas. Neprihvatljiv je i ultimatum ako ne potpišemo ugovore odmah da će nam biti suspendirana sredstva i ako nema odgovora na naše žalbe.

East West Centar, Međunarodni festival MES, Sarajevo Film Festival, Bosansko narodno pozorište Zenica, ArsAevi, Balet Fest i SVEM su zatražili pomoć od EU (Brisel i Sarajevo), OSCE (Beč i Sarajevo), UNESCO (Pariz i Sarajevo), Vijeće Evrope (Strasbourg), UNDP, a također i od diplomatskih predstavništava SAD, Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Pokušaj uništenja najaktivnijih institucija i organizacija kulture koje su izuzetno prihvaćene u BiH, regionu, Evropi i svijetu, jeste veoma opasan, i može imati katastrofalne posljedice za društvo u BiH. U cilju razvoja multikulturalnosti, a protiv radikalizma; u cilju internacionalne pozicije BiH a protiv izolacije i provincijalizacije, u cilju očuvanja kulturnih vrijednosti i poticaja edukacije i u cilju očuvanja slobode govora i slobode izražavanja, tražimo od ovih institucija hitnu akciju sprečavanja uništavanja dokazane profesionalne internacionalne kulture u BiH.