Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj “Memić”

Zatraženo produženje pritvora za Dupovca i Mutapa

memic-sud(1)

Do sada pet svjedoka zatražilo mjere zaštite.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je danas 60-dnevno produženje pritvora za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.

Tužilac Ćazim Hasanspahić, u obrazlaganju zahtjeva za produženje pritvora, kazao je kako je u toku provedba intenzivnog istražnog rada u okviru kojeg će pretres mobitela i elektronskih uređaja biti obavljen u narednim danima. Rekao je i da se istraga proširila te da je u srijedu, 24. februara, iz objekta Hitne pomoći u Sarajevu izuzeta dokumentacija koja govori da je bila opravdana ranija odluka Suda da se odredi prvobitna mjera pritvora, piše BIRN BiH.

Državni sud je 3. februara odredio jednomjesečni pritvor Dupovcu i Mutapu zbog opasnosti ometanja istrage ili prikrivanja, odnosno krivotvorenja dokaza, uticaja na svjedoke i jer je zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo deset godina i viša, pa bi njihov boravak na slobodi mogao rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Hasanspahić je produženje pritvora zatražio iz istih razloga, dodavši da je do sada pet svjedoka zatražilo mjere zaštite.

On je naveo kako predstoji saslušanje većeg broja svjedoka, te da Sud Bosne i Hercegovine u ovom slučaju u obzir uzme stav javnosti.

Odbrana Hasana Dupovca smatra spornom činjenicu što Tužilaštvo nije Odbrani dostavilo 39 zapisnika o saslušanju svjedoka na kojima su, kako se navodi, bazirali osnovanu sumnju. Branilac Ermin Gačanović smatra da su osumnjičenom uskraćena ljudska prava, a najavio je i osporavanje nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine u ovom slučaju.

Gačanović smatra da su Državni sud i Tužilaštvo podlegli pritisku medija, te da kvalifikacija krivičnog djela u prijedlogu produženja pritvora “vrijeđa inteligenciju”. Sudsko vijeće je upozorilo Gačanovića navodeći da su upravo ovakve optužbe vršenje pritiska na Vijeće.

Odbrana Zijada Mutapa smatra kako Sud Bosne i Hercegovine prijedlog produženja treba odbaciti kao nepotpun i neosnovan, tražeći mjere zabrane komunikacije ili ograničenje boravka.

Advokatica Nina Kisić smatra, jednako kao i Odbrana Dupovca, da je Tužilaštvo trebalo dostaviti zapisnike o saslušanju svjedoka navodeći da Evropski sud za ljudska prava ne poznaje situaciju gdje osumnjičeni ili njegov branilac nemaju pristup materijalu kojim raspolaže Tužilaštvo i da u pojedinim okolnostima bh. zakonodavstvo nije u skladu sa Evropskom konvencijom za ljudska prava.

Također, Kisić je kazala kako je prijedlog za produženje pritvora baziran na krivičnom djelu koje ne postoji u zakonu, te kako nije jasno na koji način Mutap može destruktivno utjecati na istragu.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza o stradanju Dženana Memića”.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i porodica su organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.