pres kriznog štaba

Zatvaraju se aerodromi u BiH

aerodrom_ulaz3

Istako je da su također osigurali finansijsku pomoć svim studentima koji su ostali zarobljeni u inostranstvu te im poručio da se jave Federalnom ministarstvu obrazovanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite Vijeće ministara BiH danas donijelo odluku o privremenom zatvaranju četiri međunarodna aerodromska prelaza: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, osim cargo prevoza.

Naglasio je da je Vlada FBiH danas donijela zaključak da će inspekcije javno objavljivati podatke osoba koje se ne pridržavaju propisanih mjera izolacije, što je nova restriktivna mjera za sprečavanje širenja zaraze.

Istako je da su također osigurali finansijsku pomoć svim studentima koji su ostali zarobljeni u inostranstvu te im poručio da se jave Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Novalić je podržao i pohvalio kantone koji su se u novonastaloj situaciji aktivirali.

– Kanton Sarajevo je odredio osam miliona KM za medicinske potrebe i najavili su smanjenje plata i želim ih pohvaliti, i njihovo premijera Nenadića koji zna šta radi – istakao je Novalić.

Također je pohvalio i Vladu Tuzlanskog kantona koja je odredila sumu od 900.000 KM za iste svrhe, kao i najavu rebalansa budžeta Zeničko-dobojskog kantona.