Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "kasa"

Zatvoreni objekti osumnjičenih sarajevskih ugostitelja

vatra scc333

U Općinskom sudu Sarajevo danas su održana dva ročišta uhapšenim u akciji Kasa

Porezna uprava Federacije BiH zatvorila je pojedine sarajevske ugostiteljske objekte, čiji su vlasnici osumnjičeni za utaju poreza u sklopu akcije Kasa, koju su u četvrtak izveli pripadnici SIPA-e.

Privremeno su zatvoreni ugostiteljske objekti “Vatra” i ”Metropolis”, koji se nalaze u tržnom centru SCC.

U Općinskom sudu Sarajevo danas su održana dva ročišta uhapšenim u akciji Kasa.

Prvo ročište bilo je za određivanje pritvora za dvoje uhapšenih zbog zloupotrebe položaja i pomoći pri utaji poreza te zbog računalne prevare. Na drugom ročištu raspravljalo se o određivanju mjera zabrane za petoro sarajevskih biznismena osumnjičenih za utaju poreza, računalno krivitvorenje.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo zatražilo je određivanje pritvora za Olega Krautblatta i Ines Juretić, bivšeg direktora i sadašnju direktoricu firme Inspirit d.o.o, koji se terete da su zloupotrijebili položaj i da su pomagali 12-orici uhapšenih u akciji Kasa u utaji poreza.

Na današnjem ročištu za određivanje mjera zabrane moglo se čuti da su Nedžad Rašidagić, vlasnik Metropolisa, Edin Vreto vlasnik Kibe Mahala, Željko Ljubas vlasnik Konobe Luka, Nejra Ibrović vlasnica picerije Montana, Šaćir Čedić vlasnik Vatre priznali izvršenje krivičnih djela i pristali da sarađuju sa Tužilaštvom, te su za njih zatražene mjere zabrane sastajenja sa svjedocima i drugim osumnjičenim i zabrana daljih poslovnih aktivnosti dok traje istraga. Advokati osumnjičenih zamolili su Tužilaštvo da se istraga ubrza kako ne bi doveli u pitanje poslovanje osumnjičenih koji su priznali krivnju i pristali na saradnju sa organima istrage. Pored toga, advokati osumnjičenih istakli su da u objektima većine osumnjičenih rade članovi uže porodice – sinovi, supruge, muževi i očevi, te bi bilo protivzakonito da se na njih odnosi zabrana sastajanja sa svjedocima.

Na ročištu za određivanje pritvora tužiteljica Jolović pojasnila je da je firma Inspirit d.o.o. ugostiteljskim objektima iz Sarajeva iznajmljivala softverske programe Inspirit Gastro i Gandalf.