Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Zaustavite planetu, ide kantonalni ministar

05/05/2016

Na jednoj od narednih sjednica Vlade Kantona Sarajevo trebala bi se naći uredba o određivanju ličnosti u ovom kantonu kojima će se pružiti posebno osiguranje.

Uredba je sastavljena u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i poslana premijeru Elmedinu Konakoviću na potpisivanje.

Precizan naziv dokumenta je “Uredba o određivanju ličnosti u Kantonu Sarajevo koji se posebno osiguravaju i način njihovog osiguranja” i sastoji se od ukupno 15 članova.

Posebno su zanimljivi osmi i deveti član Uredbe koji govore o osiguranju ministara tokom, kao i po isteku njihovog mandata.

U osmom članu se ističe kako “ličnosti koji se posebno osiguravaju imaju pravo na osiguranje i nakon prestanka funkcije najduže u trajanju od šest mjeseci”, dok deveti član se odnosi na pomoć “policije u saobraćaju”.

Naime, u devetom članu od policije se traži da članovima Vlade KS, kao i zastupnicima u Skupštini ovog kantona, od strane policije bude obezbjeđeno neometano kretanje vozila u kojima se nalaze.

ozna

Čitajući “između redova” može se zaključiti da će se vozila sa službenicima u Vladi i Skupštini KS moći neometano pod pratnjom, za razliku od “običnih smrtnika”, kretati tokom najvećih gradskih gužvi.

Finansijska sredstva za zahtjeve navedene u Uredbi bit će namaknuta iz Budžeta KS, a o kolikoj se cifri radi nije naznačeno.

Kako stoje stvari, vlastima Kantona Sarajevo nije prioritet sigurnost građana glavnog grada BiH koji važi za jedan od nesigurnih u ovom dijelu Evrope. Bitna im je vlastita sigurnost, kao i što veće privilegije plaćene narodnim novcem.

Kompletan sadržaj Uredbe možete pročitati u priloženoj fotogaleriji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.