“Zavetnici” zaustavljeni na Rači, krenuli u Banju Luku da podrže Dodika

stefan stamenovski
Stefan Stamenkovski

Predsjednik Srpskog sabora “Zavetnici” Stefan Stamenkovski rekao je da Granična policija BiH na Graničnom prelazu Rača ne dozvoljava prolazak autobusu sa aktivistima Zavetnika.

“Nekoliko automobila sa članovima i rukovodstvom pokreta su prešli preko prelaza Rača, međutim, kada je došao autobus sa aktivistima “Zavetnika” koji je tehnički potpuno ispravan i imao je svu dokumentaciju, oni su po svaku cijenu tražili razlog da ne dozvole njegov prolazak”, rekao je Stamenkovski.

Kao izgovor da ne dozvole prolazak autobusa, kaže Stamenkovski, policija je navela da jedna osoba koja se nalazi na spisku nije u autobusu, i dodaje da se obično u tim situacijama to ime prekriži, a autobusu odobri prolazak.

On je rekao da su mu u neformalnom razgovoru predstavnici Granične policije BiH rekli da “oni svakako autobus moraju da vrate”.

Počelo okupljanje u Banjoj Luci, banjalučki park pod opsadom FOTO+VIDEO

“Činjenica je da vlasti na nivou BiH ni po koju cijenu ne žele da u Republiku Srpsku prime one koji žele da pokažu solidarnost sa srpskim narodom u Republici Srpskoj koji se nalazi pod izuzetnim pritiscima, koji je ugrožen i kome prijeti državni udar, koji se po svoj prilici instruiše iz Sarajeva iz zapadnih ambasada u BiH”, rekao je Stamenkovski.

On je potvrdio da se taj autobus i dalje nalazi na graničnom prelazu Rača.

“Više od dva sata pokušavali smo da nađemo kompromisno rešenje, jer ne postoji razlog da se autobus ne primi u Republiku Srpsku, ali ovo je očigledno volja vlasti na nivou BiH da ne dozvole da se pristalice Zavetnika kao jedne političke opcije iz Srbije pojave na mitingu podrške predsedniku Miloradu Dodiku i rukovodstvu Republike Srpske, a pre svega građanima Srpske da se očuva Republika Srpska”, rekao je Stamenkovski.