Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poštovanje ljudskih prava

Zavjet novinara/ki iz regiona: Borićemo se protiv govora mržnje, mizoginije i diskriminacije!

novinari
Foto: Unsplash
Ilustracija

Ovim putem se pozivaju sve zainteresovani da se priključe i potpišu zajednički zavjet ispred medijske zajednice u regionu (Srbija, Crna Gora i BiH)

Grupa novinarki i novinara iz regiona povodom obilježavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima objavila je obećanje/zavjet kako bolje zastupati i poštovati ljudska prava.

Kolegica Duška Pejović iz Crne Gore je pripremila tekst, a ovim putem se pozivaju sve zainteresovani da se priključe i potpišu zajednički zavjet ispred medijske zajednice u regionu (Srbija, Crna Gora i BiH).

“Mi, novinari/ke i urednice/ci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, obavezujemo se da ćemo se aktivno zalagati za unapređivanje demokratije, ljudskih prava, dostojanstva, tolerancije i različitosti. Borićemo se protiv govora mržnje, mizoginije i svih oblika diskriminacije. Dosljedno ćemo afirmisati kvalitetno, etičko, profesionalno i društveno odgovorno novinarstvo. Nećemo pružati platformu za pogrdno i stereotipno prikazivanje pojedinaca/ki i zajednica, već ukazivati na štetnost govora mržnje. Njegovaćemo kritički i emancipatorski duh među našom publikom i biti nosioci/teljke pozitivnih društvenih promjena za dobrobit svih, sada i ubuduće.”