BiH

Zenica

ZAVNOBIH je antifašistički temelj za viševjekovnu budućnost BiH

25/11/2019

BiH može da bude samo ono što piše u rezoluciji ZAVNOBIH-a: i srpska, i muslimanska i hrvatska. Odnosno, i muslimanska, i hrvatska i srpska, kako je to drug Tito rekao i kako su to odlučili vijećnici ZAVNOBIH-a

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-kosturnicu „Papirna“ u Zenici, predstavnici brojnih boračkih te delegacija političkih stranaka i udruženja iz nekoliko općina Zeničko-dobojskog kantona obilježili su Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju 76. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, na kojem je 1943. godine, odluklama učesnika tog skupa, obnovljena i državnost BiH, prisustovalo je i stotinjak građana Zenice i ZDK-a.

-Vjerujemo da su odluke ZAVNOBIH-a pravi, istinski antifašistički temelj za viševjekovnu budućnost BiH, iako je BiH novi val fašizma preživjela i od 1992.-1995. godine, sa ogromnim brojem žrtava.

BiH može da bude samo ono što piše u rezoluciji ZAVNOBIH-a: i srpska, i muslimanska i hrvatska. Odnosno, i muslimanska, i hrvatska i srpska, kako je to drug Tito rekao i kako su to odlučili vijećnici ZAVNOBIH-a – istakao je Sretko Radišić, potredsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata ZDK-a (UABNOR ZDK).

Radišić je dodao kako organizacije UABNOR-a ZDK i Grada Zenice, koji je bio i organizator ceremonije, obilježavanjem datuma zasjedanja ZAVNOBIH-a, baštine tu dugu tradiciju antifašizma.

-Mislimo da najveći broj građana i dalje u duši to osjeća kao svoj praznik, bez obzira na političke podjele koje, nažalost, još uvijek vladaju na tlu BiH – kazao je Radišić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.