BiH

Federacija BiH

Zavod za javno zdravstvo nije mogao potvrditi da li su stigle nove ponude za nabavku vakcina

22/03/2021
Foto: Pixsell

Vlada Federacije BiH je na prijedlog federalnog premijera Fadila Novalića donijela odluku da se odmah ide u nabavku vakcina s firmom Medimpex kako se ne bi izgubilo dragocjeno vrijeme za čekanje ponuda drugih dobavljača kojima je Vlada uputila pismo namjere

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je potpisao ugovor s kompanijom “Medimpex” d.o.o. Sarajevo za nabavku vakcina protiv Covida-19 u Federaciji BiH, a s obzirom na to da Zavod, u skladu s ugovorom, čeka dostavu potrebne dokumentacije, u ovom trenutku nisu u mogućnosti dati više informacija.

Potvrdila je to u izjavi za Fenu glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH Maja Kojović napominjući da je Ugovor potpisan nakon što je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u utorak Zavod da bez odlaganja potpiše ugovor sa odabranom kompanijom.

Medimpex do.o. Sarajevo se ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcina Gam-Covid-Vac (SPUTNIK V) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini, te da će prva isporuka od 100.000 doza vakcina biti isporučena u roku od tri radna dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača, a preostale isporuke od 400.000 doza vakcina da će isporučivati sukcesivno.

– Po ugovoru, dobavljač je dužan pribaviti potrebnu dokumentaciju definiranu ugovorom koja je osnov za otvaranje akreditiva u poslovnoj banci. Istim ugovorom su precizirani i drugi rokovi koje Medimpex d.o.o. treba ispuniti – dodala je.

Sastanak ad hoc tima kojeg je formirala Vlada Federacije BiH za pregovore s registriranim veleprometnicima koji su iskazali želju i mogućnost za nabavku vakcina za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Ad hoc tijelo je razgovaralo s predstavnicima kompanija koje su javile i dostavile prateću dokumentaciju te su informacije o obavljanim razgovorima dostavljene Vladi Federacije BiH, a Vlada je u utorak, 16. marta, na osnovu toga odabrala kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo i zadužila Zavod da bez odlaganja potpiše ugovor s njima.

Također, istim zaključkom Vlade Federacije BiH od 16. marta ad hoc tim je zadužen da nastavi pregovore s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima kao i svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave, odnosno da nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Na osnovu tog zaključka, kako saznajemo, sutra, 23. marta, trebao bi biti održan novi sastanak ad hoc tima na kojem će se razmatrati eventualne ponude koje su stigle do tog trenutka, ali iz Zavoda nisu mogli potvrditi da li je još dobavljača dostavilo ponudu za nabavku vakcina.

Inače, Vlada Federacije BiH je na prijedlog federalnog premijera Fadila Novalića donijela odluku da se odmah ide u nabavku vakcina s firmom Medimpex kako se ne bi izgubilo dragocjeno vrijeme za čekanje ponuda drugih dobavljača kojima je Vlada uputila pismo namjere.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.