Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za statistiku FBiH: U posljednje četiri godine u FBiH se odjavilo 10.041 osoba

Zavod za statistiku FBiH

Više od 10.000 osoba napustilo je Federaciju Bosne i Hercegovine u periodu od 2013. do 2016. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas su održali prezentaciju aktuelnih statističkih podataka u vezi s demografskim kretanjima u FBiH i rezultatima istraživanja u oblasti informacijsko-komunikacionih tehnologija na kojoj je poručeno da se ovi odlasci odnose samo na osobe koje su se prijavile svoje novo prebivalište te da je najviše stanovnika otišlo u zemlje regije, a nakon toga slijedi Njemačka i Austrija.

Prema raspoloživim podacima o broju registrovanih odlazaka iz Federacije BiH u inozemstvo, koji su dobiveni na osnovu evidencija o promjeni prebivališta/boravišta građana čija se evidencija vodi u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH-IDDEEA za posljednje četiri godine (2013-2016) odjavilo se 10.041 osoba. Podaci pokazuju da je najveći broj odjava u ovom periodu zabilježen u 2014. godini, 2.849 odjava.

U Federaciji BiH je od 2013. godine prisutan negativan prirodni priraštaj, što znači da je veći broj umrlih osoba od broja živorođenih.

“Od 2013. godine zabilježen je negativan priraštaj stanovništva u FBiH, ali da je on u 2016. manji u odnosu na 2015. godinu. Do 2013. godine prirodna komponenta kretanja stanovništva u FBiH je u rastu, a od 2013. broj umrlih je veći od broja živorođenih te je negativna stopa prirodnog priraštaja”, pojasnio je direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić.

Govorio je i o kretanju stanovništva unutar i van FBiH kazavši da se radi samo o podacima za osobe koje su prijavile svoje novo prebivalište.

“Treba imati u vidu da se ne odjavljuju svi građani BiH koji odsele u inostranstvo. Najveći broj odlazaka zabilježen je u 2014. godini. Broj u 2016. godini porastao je u odnosu na godinu ranije. Ukupan broj registrovanih odlazaka iz FBiH u inostranstvo je 10.041 osoba”, pojasnio je Kremić.

U 2017. godini provedene su dvije ankete iz oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti i domaćinstva.

Kremić je kazao da je istraživanje pokazalo da 98,3 posto poslovnih subjekata svakodnevno koristi računare, te da 97,6 posto poslovnih subjekata ima pristup internetu.

Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da 67,8 posto domaćinstava posjeduje internet priključak. Zastupljenost korištenja interneta prema tipu naselja je: gradsko 71,0, ostalo 60,5 posto.