Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međuentitetska saradnja

Završava zajednički projekt škola iz Sarajeva i Pala “Making Our Own (Hi) Story”

škola
Foto: osmmdsa.edu.ba
Sa zajedničkog putovanja učenika OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” i OŠ “Pale”

Brojne zajedničke projektne aktivnosti u prethodnoj godini, krunisane su zajedničkim putovanjem u Sjevernu Makedoniju

Nakon brojnih projekata i zajedničkih aktivnosti u toku višegodišnje saradnje, dvije škole iz dva entiteta, JU OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” i OŠ “Pale” su uspješno aplicirale i na Javni poziv naziva Interethnic grants – pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Projekat će biti finaliziran realizacijom završnih svečanih manifestacija večeras, 13. juna, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu s početkom u 19 sati i sutra, 14. juna, u 19 sati u Kulturnom centru Pale.

Izgradnja mira i upoznavanje različitosti

Navedeni projekat nosi naziv ,,Making Our Own (Hi) Story“ i usmjeren je na razvijanje međuetničke saradnje, izgradnju mira, partnerstva, razvijanje empatije i upoznavanje različitosti među pripadnicima različitih etničkih grupa.

Brojne zajedničke projektne aktivnosti u prethodnoj godini, krunisane su zajedničkim putovanjem u Sjevernu Makedoniju u periodu od 27.5.- 31.5.2023. u sastavu od deset članova Projektnih timova obje škole i 40 učenika, koji su tom prilikom posjetili kulturne i vjerske spomenike u Skoplju, Ohridu, Sv Naumu, Strugi i Tirani, Biljanine izvore i neolitsko naselje Zaliv kostiju.

Njihova misija i cilj, kako ističu iz obje škole, ispunjeni su u potpunosti, a grupa učesnika iz dvije škole je bila jedinstvena, puna međusobnog poštovanja i uvažavanja različitosti.

“Koračamo zajedno”

Planirano je da na završnim svečanostima večeras i sutra budu predstavljeni i premijerno izvedeni produkti zajedničkog rada u vidu svojevrsne himne ove dvije partnerske škole simboličnog imena „Koračamo zajedno“, a njihova priča, veoma duga i bogata brojnim zajedničkim radnjama, sažeta je i u kraći film. Film je pokušao dočarati prirodne i kulturno–historijske ljepote Sarajeva i Pala, ali i raznolikost i jedinstvo kulture i tradicije naroda koji u njima žive.

Učesnici u ovom programu su i Vokalni ansambl “Corona”, dirigentice Tijane Vignjević, folklor i ansambl Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu “Slobodan Princip Seljo”, KUD “Mladost “ iz Pala, Pjevačka etno grupa i Pjevački ansambl Pale, kao i studenti Muzičke akademije iz Sarajeva.