BiH

FUP

Završen dvogodišnji ciklus specijalističke obuke o kibernetičkom kriminalu

16/09/2021

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, u saradnji s entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca, organizovalo je u srijedu dodjelu certifikata tužiocima, sudijama i policijskim službenicima sa područja Bosne i Hercegovine koji su bili polaznici specijalističke obuke iz oblasti kibernetičkog kriminala.

Specijalistička obuka trajala je tokom 2020. i 2021., a edukatori su bili eksperti za otkrivanje i procesuiranje predmeta kibernetičkog kriminala među kojima su bili i policijski službenici Federalne uprave policije koji su vršili edukaciju navedenih polaznika iz oblasti kompjuterskih istraga i istražnih procesnih radnji vezano za dokumentovanje i procesuiranje izvršilaca ovih krivičnih djela, uključujući i ostala ozbiljna krivična djela gdje je kao jedno od sredstava izvršenja korištena informaciona tehnologija.

Cilj programa specijalističke edukacije bio je sticanje osnovnog i naprednog znanja o kibernetičkom kriminalu i elektronskim dokazima, postupanju u vezi s njima, materijalnim i procesnim zakonima koji se primjenjuju, tehnologijama, te hitnim i efikasnim mjerama koje treba provesti, saopćeno je iz FUP-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.