Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Završen još jedan sastanak SDA i HDZ-a u Sarajevu

izetbegovic (1)

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su grupe radile paralelno

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeni stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarali su večeras u Sarajevu o mogućnostima izmjena Izbornog zakona BiH, kao i pitanjma vezanim za Federaciju BiH.

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su grupe radile paralelno, jedna u vezi s pitanjima Federacije, uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnom nivou i nagomilanim problemima u funkcioniranju Federacije BiH.

Druga grupa je razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.
Lider SDA je izjavio je nakon sastanka kako se ništa posebno nije desilo i da se govorilo o izbornom zakonu, formiranju federalne vlasti i nagomilanih problema.

On je rekao da je danas razgovarao sa Matthewom Palmerom koji insistira na uspostavi Interesorne radne grupa, a da SDA i HDZ naprave obrise rješenja.

– Pokušavamo da pomirimo dva principa na kojima ova država počiva – građanaki i etnički. Imate diskriminaciju u odnosu na manjine kao što su Sejdić i Finci, imate diskriminaciju u odnosu na jedan narod koji je manjinski, kako tvrdi HDZ da im drugi biraju predstavike i imate diskriminaciju u odnosu na većinu. Recimo u Federaciji ne može većina da uspostavi novu strukturu vlasti ili da se popuni ustavni sud, jer manjina me dopušta. I o tome pričamo i pokušavamo naći balans, rekao je Izetbegović.

On je dodao da je pomak to što HDZ shvata da se bez ustavnih promjena neće moći doći do promjena ni u FBiH, ni na državnom nivou.

Govoreći o formiranju nove vlasti u FBiH, Izetbegović je rekao:

– Pokušaćemo da uspostavimo novu strukturu, ukoliko to me možemo i nemao dovoljno ruku, onda SDA insistira da se imenuju dva nedostajuća ministra, rekao je Izetbegović.

– Bez toga će se teško nastaviti pregovori, dodao je lider SDA.