poslana snažna poruka

Završen protest antifašista: Ne može se historija mijenjati, žrtve su u Jasenovcu (VIDEO)

fas

Protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu održava se skoro istovremeno kad i misa posvećena žrtvama blajburške tragedije, koju u sarajevskoj Katedrali “Srca Isusova” predvodi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić

Nešto više od 5.000 ljudi okupilo se danas na skupu ispred Vječne vatre u centru Sarajeva, javlja reporter Fokusa.

Građani su okupljeni na komemorativnoj šetnji i mimohodu Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR).

Protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu održava se skoro istovremeno kad i misa posvećena žrtvama blajburške tragedije, koju u sarajevskoj Katedrali “Srca Isusova” predvodi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

Protestom u tišini građani su odali počast žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945, a potom se u mirnoj protestnoj šetnji uputili ka centru grada i spomeniku Vječna vatra, podignutom 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od fašista u znak sjećanja na vojne i civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Kako se može čuti niko nije za nasilje niti su željeli napadati kardinala Vinka Puljića. Cilj je da se pošalje poruka da je Sarajevo bilo i ostalo antifašističko.

“Ne može se historija mijenjati. Žrtve su u Jasenovcu. Zašto se nisu predali kad je kapitulirala i Njemačka. Nisu se smjeli predati. Civile su poveli da bi ih štitili”, čulo se na skupu.

U ovom dijelu grada saobraćaj je bio blokiran.

Skup je završen nešto malo prije 14 sati. Ulica u Titovoj se polako raščišćava i pušten je saobraćaj.

Okupljeni građani ispred Vječne vatre pjevali su pjesmu “Vratit će se Valter” i uzvikuju “Mi smo Valter”, “Dole Bleiburg”. Poslana je poruka mira i želje za suživotom temeljen na istini.

Prema procjenama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu (MUPKS) danas je na protestnoj šetnji u Sarajevu, zbog održavanje mise za žrtve Bleiburga u Katedrali Srca Isusova, bilo više od 5.000 učesnika.

To je kazao glasnogovornik MUPKS Mirza Hadžiabdić te dodao da nije bilo incidenata.