BiH

Aerodrom Sarajevo

Završen uviđaj: Avion koji je letio na realaciji Zagreb – Sarajevo nije oštećen vatrenim oružjem

23/06/2022

Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio uviđajni tim.

Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja.

Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem.

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na dejstvo projektila iz vatrenog oružja.

23.06.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Avion Croatia Airlinesa koji je sinoc iz Zagreba sletio na pistu Medjunarodnog aerodroma u Sarajevu i za kojeg se sumnja da imaostecenja nastala iz vatreng oruzja. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Podsjećamo, nakon zaprimljene informacije, da je redovnom kontrolom aviona na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letjelice uočeno oštećenje za koje postoji mogućnost da je naneseno zrnom iz vatrenog oružja, dežurni tužilac Tužilaštva BiH zatražio je provođenje uviđaja, koje će provesti uviđajna ekipa, uz prisustvo dužnosnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Nešto ranije, zračni prevoznik Croatia Airlines potvrdio je da su na trupu zrakoplova koji je letio na liniji Zagreb-Sarajevo nakon slijetanja u Sarajevu u srijedu navečer uočena oštećenja, da je u toku policijski uviđaj, te da sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi.

“Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400, koji je na redovnoj liniji Zagreb-Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22:50, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima”, saopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.