Završena evakuacija stanovništva iz Bosanske Otoke, počelo uništavanje bombe

bosanska-otoka

U toku je uklanjanje avionske bombe iz Drugog svjetskog rata pronađene u Bosanskoj Otoci, mjestu u općini Bosanska Krupa.

Bomba teška 248 kilograma ima vrlo osjetljiv upaljač koji se ne smije naglo pomjerati niti udarati, pa je akcija neutralizacije i uništavanja pomno isplanirana.

Bomba se nalazi na dubini od 90 centimetara i u blizini je nastanjenih objekata, tako da je u toku evakuacija stanovništva.

Evakuacija se izvršava u radijusu od najmanje 1.000 metara.

Šef Odjela za NUS u Federalnoj upravi Civilne zaštite Sead Vrana poručio je da je njegovoj ekipi jučer bio treći dan na terenu te da su se jučer priveli kraju radovi na izgradnji zaštitnog bedema i kanala.

Obustava saobraćaja

Evakuacija stanovništva se obavlja od 6 do 9 sati.

Za ovaj poduhvat angažovano je 200 pripadnika Oružanih snaga, dobrovoljci civilne zaštite iz Cazina i tri tima Federalne uprave civilne zaštite sa 60 ljudi.

“Na ovoj lokaciji je izvršena potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja, od mosta u Bosanskoj Otoci u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja. Ovo područje je potpuno izolovano”, zaključio je Vrana.

Ovo je prvi put da se na licu mjesta onemogućava aktiviranje bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Bomba je nađena prilikom izvođenja radova na telefonskim instalacijama 90 centimetara ispod zemlje.