Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena konferencija o Srebrenici, učesnici obećali “kule i gradove”

BiH

vucic

U Srebrenici je danas zatvorena dvodnevna Investiciono-razvojna konferencija Srebrenica 2015 koja je za cilj imala prezentaciju konkretnih projekata čijom realizacijom će biti poboljšan standard života u ovoj opštini. Nakon zatvaranja događaja organizatori zadovoljno tvrde da su realna očekivanja i ispunjena.

“Sad za sad imamo 13 miliona raspoloživo za različite projekte i različita investiranja. Znam na šta neće biti potrošena sredstva, to su sigurno donacije. To neće biti jednokratne pomoći, niko to nek ne očekuje. Osamdeset posto sredstava uložićemo u razvoj koji tretira radna mjesta i par infrastrukturnih projekata koji su preduslov za razvoj. Važno je da smo okupili ljude iz regiona i sve te politike imali ovdje. Mislim da je simbolički važno da odavdje iz Srebrenice pošao koncept buduće saradnje. Mislim da smo pokazali da imamo evropsko lice i kapacitet da možemo napraviti velike stvari,” istakao je Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

Organizatori kažu da su ispunjena sva očekivanja ovog događaja te da se može očekivati riješavanje poblema potopljenog zemljišta kao i skori završetak projekta Banje Guber. Opština Novi Grad tradicionalno je obećala 50.000 maraka sredstava za razvoj Srebrenice, međutim, svi kasniji dogovori ostali su u sjeni onoga što je obećao premijer Srbije.

[yuzo_related]

“Mislim da će tih 13 miliona donijeti 200 novih radnih mjesta, mimo ovoga što smo planirali konferencijom. Od tih sredstava pokrenućemo radna mjesta u proizvodnji, da riješimo infrastrukturne projekte u opštini i okolini i da ćemo sanirati budžet te imati sredstava kojima ćemo davati poticaj potencijalnim investitorima”, kazao je Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu u Opštini Srebrenica.

Konferencija je zatvorena obraćanjem predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Miloša Milovanovića koji se zahvalio svim učesnicima, ambasadama i investitorima koji godinama pomažu ili imaju namjeru ulagati u razvoj grada. Opšti utisak jeste da je konferencija bila izuzetno uspješna.

“Na nama je sada da odgovorno uložimo obećana sredstva kako bismo otvorili nova radna mjesta i poboljšali standard građana”, istakao je Miloš Milovanović.

Održavanje konferencije u najvećoj mjeri podržalo je Predsjedništvo BiH, BBI Banka i organizacija UNDP.

“Generalno smo vrlo zadovoljni konferencijom, ciljevi su zadovoljni i zadovoljni smo”, rekao je Alexander Prieto, šef kancelarije UNDP u Srebrenici.