Završena mirna protestna šetnja budžetskih korisnika u Banjoj Luci

Бањалука – протестна шетња1
FOTO Srna

Predstavnici četiri granska sindikata budžetskih korisnika razišli su se nakon održane mirne protestne šetnje zbog odluke Vlade Republike Srpske o umanjenju stope minulog rada.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović rekao je prije završetka mirnog okupljanja da su sindikati budžetskih korisnika izuzetno nezadovoljni smanjenjem plata.

“Ne radi se o minimalnom smanjenju, već pedesetodstotnom, ako smanjujemo stopu minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto”, rekao je Petrović okupljenima na mirnim protestima.

On je naveo da postoji razlika između plata administrativnih radnika u pravosudnim institucijama i nosilaca pravosudnik funkcija, te da su to dvije potpuno različite kategorije.

“U narednom periodu preduzimaćemo korake kako mi želimo, odnosno biraćemo mjesto, vrijeme i način, u skladu sa zakonom, da se borimo za naša prava, jer su svi ugroženi”, naglasio je Petrović, a prenosi agencija Srna.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić poručio je da će tišina okupljenih jače odjeknuti od bilo kakve galame.

On je rekao da sindikati budžetskih korisnika izražavaju svoje nezadovoljstvo opštim stanjem i odnosom prema prosvjetnim radnicima i institucijama kulture, te da ne žele da im se smanjuju plate, jer je davno trebalo da budu uvećane, a koeficijenti izjednačeni sa koefecijentima ostalih budžetskih korisnika.

“Dijelimo sudbinu Republike Srpske”, poručio je Gnjatić.

Predstavnici četiri granska sindikata budžetskih korisnika organizovali su danas u Banjaluci mirne proteste zbog odluke Vlade o umanjenju stope minulog rada.

Vlada Republike Srpske utvrdila je prije dva dana na posebnoj sjednici prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.