Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

predstavnicki dom psbih2222244

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su na naknadno usaglašavanje izmjene Zakona o upravi koje je predložilo Vijeće ministara jer za njega nije bilo dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske te su odbili izmjene Zakona o administrativnim taksama.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u prvom čitanju, koje je predložio poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković i kojima se otklanjaju propusti u vezi s polaganjem vozačkih ispita, podržan je s 25 glasova za i šest suzdržanih glasova.

Također, u prvom čitanju podržane su izmjene zakona o državnoj službi i o radu u institucijama BiH koje je predložila poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a kojima se uklanja diskriminacija kada je u pitanju korištenje broja dana za godišnji odmor ovisno od funkcije.

U okviru Informacije o stanju pravosuđa u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, podržani su zaključci Kolegija u proširenom sastavu, kojima se traži od Vijeća ministara da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću.

Zatraženo je i da se pripreme i drugi zakoni i pokrenu inicijative da bi BiH imala mehanizme za što odgovorniju i efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.

Predstavnički dom dostavit će Vijeću ministara sve zaključke iznesene u raspravi o ovoj informaciji kao i individualne rasprave te stenogram sjednice kako bi imali uvid prilikom realizacije zaključka o utvrđivanju zakona. Također, Parlamentarna skupština BiH dostavit će ove dokumente i VSTV-u, Sudu i Tužilaštvu BiH.

K znanju je danas primljena Informacija o stanju javne zaduženosti BiH za prošlu godinu, a u drugom krugu glasanja primljena je k znanju i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2016. godinu.

Usvojen je i Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa Bosne i Hercegovine, ali poslanici nisu podržali inicijativu poslanika Denisa Bećirovića (SDP) da se sačini Strategija nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Poslanici su danas prihvatili inicijativu poslanice Hanke Vajzović (DF) kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi i najkasnije do naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH dostavi cjelovit i detaljan izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta te dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja.

U okviru zahtjeva poslanika iz Kluba SDS-a da Predstavnički dom privremeno suspendira poslanika Nikolu Špirića (SNSD) s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH do izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je počinio falsificiranje zaključaka Komisije, usvojeni su zaključci.

Njima Predstavnički dom poziva Zajedničku komisiju da privremeno suspendira Špirića do hitnog izjašnjavanja Komisije o medijskim natpisima da je počinio falsificiranje zaključaka, a zahtjeva se i od Komisije da Domu dostavi informaciju o tome da li je Špirić OSA-i dostavio zaključke koje članovi Komisije nisu usvojili.

K znanju je primljena Informacija o zaštiti imovine vlasnika stare devizne štednje položene u slovenskim i srbijanskim bankama, a u skladu s presudom Evropskog suda u Strasbourgu u predmetu “Ališić i drugi” koju su predložili poslanici Maja Gasal- Vražalica (DF) i Denis Bećirović (SDP).

Ovim je okončana sjednica Predstavničkog doma i naredna redovna trebala bi biti upriličena 26. jula, a predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) obavijestio je poslanike da je Kolegij odbio inicijativu 17 poslanika o održavanju hitne sjednice Doma o radu Vijeća ministara.

Prema Poslovniku pet poslanika može tražiti sjednicu, ali je Džaferović naglasio da za ovu sjednicu ne postoje opravdani razlozi budući da je Dom danas odlučio o radu Vijeća ministara razgovarati 26. jula.

Potpisnici inicijative Damir Arnaut (SBB) i Denis Bećirović (SDP) kazali su novinarima da oni i dalje smatraju da sjednica treba biti održana, ali mišljenja su da će se sve znati 26. jula.