Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BEČ

Završena uspješna realizacija predsjedavanja BiH Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE

OSCE

Ispred Bosne i Hercegovine prigodnim govorom prisutnima se obratio zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić

U organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine pri OSCE, UN i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, danas je održan je sastanak Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE. Ovim sastankom završena je uspješna realizacija predsjedavanja Bosne i Hercegovine Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE u period od januara do aprila 2023. godine.

Ovim sastankom završena je uspješna realizacija predsjedavanja Bosne i Hercegovine Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE u period od januara do aprila 2023. godine.

Ispred Bosne i Hercegovine prigodnim govorom prisutnima se obratio zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić.

U svom obraćanju zamjenik Galić je naglasio da se predsjedavanje Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE fokusiralo na nekoliko tema relevantnih za Bosnu i Hercegovinu i Jugoistočnu Evropu, ali i za regiju OSCE-a u cjelini.

– Uz učestvovanje panelista u svim sigurnosnim dijalozima i organizovanjem dodatnih događaja, pokušali smo da uključimo različite aktere iz drugih država članica OSCE-a, akademske zajednice, raznih međunarodnih institucija, civilnog društva i misija OSCE na terenu, vodeći računa i o rodnoj ravnopravnosti – kazao je Galić.

Zamjenik ministra odbrane BiH također je istaknuo da je predsjedavanje Bosne i Hercegovine nastavilo naglašavati ulogu Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE-a kao platforme za razgovore o sigurnosnoj saradnji.

– Mi smo spremni i odlučni da podržimo buduće napore OSCE-a u njegovoj vojno-političkoj dimenziji. Nadam se da je naše predsjedanje Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE uspjelo pokazati da je razmjena najboljih praksi i iskustava i dalje relevantna i da ostajemo uvjereni da nastavak neprocjenjivog dijaloga u OSCE jednostavno nema alternativu – kazao je Galić.

Na kraju, zamjenik ministra odbrane se zahvalio državama učesnicama, državama članicama FSC Trojke – Belgiji i Bugarskoj, koordinatorima predsjedavajućeg FSC-a i Sekretarijatu na njihovoj saradnji, potpori i pomoći u realizaciji programa predsjedavanja i doprinosu sprovođenju zajedničkih obaveza.

Također, zamjenik Galić je zaželio puno sreće i uspjeha Bugarskoj kao sljedećem predsjedavajućem FSC-a i Kanadi kao dolazećoj članici FSC Trojke te naglasio da će Bosna i Hercegovina, u svojstvu člana Trojke FSC-a, i u narednom periodu nastaviti davati važan doprinos radu Foruma, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.