Završeni 450. skokovi sa Starog mosta, pobjednik Lorens Listo

Počeli 450. jubilarni skokovi sa Starog mosta

Lorens Listo pobjednik je ovogodišnjih 450. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta.

Drugo mjesto osvojio je Dino Bajrić iz Sarajeva, dok je treći bio Vedad Bašić iz Mostara.

U skokovima na noge prvi je bio Edi Fink, drugi Igor Kazić, a treći Mugdim Obad.

Današnje jubilarne skokove, otvorenim je proglasila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je svim skakačima poželjela sreću, kazavši “neka sve laste polete jedinstvenim Mostarom”.

Na skokovima su 24 natjecatelja skakala na noge, a 29 na glavu (lasta).

Inače, skokovi se tradicionalno izvode u dvije kategorije – na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, kojemu je ovo danas bila deseta pobjeda, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Ovogodišnji žiri sačinjavalo je pet članova u kojem su bili Emir Balić, Mirsad- Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković i Semir Drocić, dok je počasni član žirija bio Blaž –Baka Slišković.

Organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru potpomogli su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, te Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.