Kamičani kod Kozarca

Završeni kolektivna dženaza i ukop šest ubijenih Prijedorčana

dzenaza ubijeni prijedorcani (1)

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović

Posmrtni ostaci Rifeta Hirkića, Jasima Fazlića, Mirsada Fazlića, Enesa Denića, Esada Garibovića i Nihada Memića ukopani su danas u Kamičanima kod Kozarca, javlja Anadolu Agency (AA).

Klanjanju kolektivne dženaze za ubijene Prijedorčane prisustvovao je veliki broj građana kao i najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je tom prilikom kazao kako se nalaze se na mjestu iskušenja te da sa saburom u odlučnim momentima, Allah otklanja brigu i spašava ljude od tuge i nevolje, a i sa saburom se postiže spas na Ahiretu.

“Danas smo se ponovo okupili kako bismo klanjali dženazu nevino ubijenoj braći i sestrama i kako bismo se dovama sjetili onih koje smo već pokopali i za kojima još tragamo. Svako od njih umorenih i svako od nas ko je preživio strahote agresije na našu zemlju nosi bezbroj neispričanih priča. Možemo samo zamisliti kroz šta su prolazili naši šehidi u posljednjim trenucima na ovome svijetu. Svjesni smo i tereta kojeg mi nosimo, kada se pitamo kako im nismo mogli pomoći u tim trenucima”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako nije lahka spoznaja da nismo bili dovoljno jaki da ih zaštitimo od onih koji prema njima nisu imali ni samilosti ni suosjećanja.

“Zato nikada više ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučujemo oslonjeni na Boga i svjesni vrijednosti slobode. Oni koji su te stravične zločine činili računali su na to da će njihova zlodjela prekriti zelena bosanska trava i da će vrijeme izblijediti sjećanje na njihove priče. Da će istina ostati zakopana u ilovači Tomašice i drugih masovnih grobnica. Mi danas okupljeni ovdje garant smo da se to neće desiti”, naveo je Kavazović.

Dodao je kako je na nama da nastavimo kazivati istinu o onome što se ovdje dešavalo, da se potrudimo ispričati priču o svakome od onih nevino ubijenih.

“A ako mi ne budemo na nivou zadatka i ne ispričamo svaki detalj našeg stradanja pa znajte da je Svemogući u svojoj svetoj Knjizi zarekao da se na Danu sudnjem s ovog svijeta neće moći sakriti ni koliko zrno gorušice”, podsjetio je Kavazović.

Dodao je kako muslimani vjeruju da će doći dan kada će zlotvori pogledati svoje žrtve u oči i pred njima polagati račun za svoja nedjela.

“Ta vjera u konačnu pravdu nas nikada ne napušta i ona nam daje snagu da u svojoj borbi istrajemo”, poručio je reisu-l-ulema.

Podsjetio je kako je šehid nazvan šehidom-svjedokom, između ostalog i zbog toga što će svjedočiti o onome što se na ovome svijetu dešavalo. Dodao je kako će oni biti i svjedoci za nas ili protiv nas.

“Zato budimo dostojni njihove žrtve, čuvajmo istinu o njima i emanet slobode za koji su pali. Stravični zločini u dolini Sane i širom Bosne su najbolji dokaz da je genocid u Srebrenici bio samo završni čin udruženog zločinačkog poduhvata sa genocidnom namjerom uništenja našeg naroda na njegovim historijskim prostorima. Sve čemu smo ovdje svjedočili 1992. godine govori o tome da zločini nisu bili sporadični ili incidenti, nego da se radilo o zločinačkom projektu koji je brižljivo planiran i ponavljan u svakoj općini u kojoj se goloruki građani nisu uspjeli organizovati i odbraniti. Danas, smo opet svjedoci kako se taj karakter agresivnog rata pokušava sakriti, a istina prekrojiti. To je samo nastavak rata drugim sredstvima”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako “naš odgovor na mržnju danas ne može biti mržnja kao što u ratu na zločine nismo odgovorili zločinima”.

“Drago nam je vidjeti da se život vraća na ove prostore. Mi ne znamo šta donosi sutra. Bitno nam je sačuvati svijest našeg naroda o vjeri, domovini i pripadnosti našem narodu. Ta svijest će se prije ili kasnije vezati s rodnom grudom, čak i kod onih koji danas možda ne žive ovdje”, rekao je on.

Dodao je kako su se danas okupili da dostojanstveno pokopaju žrtve najgorih oblika zločina na prostoru doline Sane.

“Došli smo da podijelimo bol i patnju njihovih najmilijih. Došli smo i da ohrabrimo naše povratnike. Tu smo i da ohrabrimo naše komšije da se zajedno suočimo s istinom, da jasno osudimo zločince i njihove političke projekte i da se zajedno okrenemo izgradnji bolje budućnosti. Na svima nama je obaveza da učinimo sve da niko nikada ne proživi ono što su Bošnjaci proživjeli na ovim prostorima. To treba biti lekcija ne samo za nas nego i za čitav svijet”, naveo je Kavazović.