Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeni višesatni protesti bivših boraca, obećano usvajanje rezolucije (FOTO)

protest boraca (2)

Završeni su današnji višesatni protesti nekoliko stotina bivših boraca koji su se okupili pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Nakon sastanka predstavnika bivših boraca i delegacije Vlade Federacije BiH, Selvedin Bulbul, ratni komandant Prve dobrinjske brigade saopštio je okupljenim saborcima da je dogovoreno da se narednog petka (27. maj) krene u realizaciju njihovih zahtjeva, te ih pozvao da se mirno raziđu, javlja Anadolu Agency (AA).

Među zahtjevima bivših boraca su formiranje jedinstvenog boračkog udruženja, jedinstvenog registra učesnika proteklog rata i jedinstven borački dodatak.

„Konkretno nije bilo pomaka, osim da smo prvi put vidjeli da je predstavniku Vlade Federacije BiH stalo da ovo ide u dobrom smjeru. Dogovorili smo novi sastanak kojem će prsustvovati predstavnici svih boračkih udruženja za petak u 14 sati. Obećali su da će se raditi ubrzano, a koliko će to ispuniti vidjećemo. Razgovorima je osim predstavnika boraca prisustvala delegacija Vlade F BiH u kojoj je bilo sedam ili osam ljudi iz ministarstva za boračka pitanja“, kratko je rekao Bulbul.

protest boraca (1)

Okupljenima se obratio i Murat Silajdžija, koordinator Savjeta udruženja branilaca Srednjebosanskog kantona, koji je rekao kako će “u slučaju da vlada izigra dato obećanje primjeniti druge mjere”, ne preciziravši o kakvim se mjerama radi.

„Obećali su da će raditi po hitnoj proceduri zakon za najugroženije borce ove države, kako bi kategorije koje ne ostvaruju nikakva prava dobile 25 posto od prosjeka plate F BiH. U petak, 27. maja sa predstavnicima Vlade F BiH, ćemo dogovoriti na koji će se način to izvršiti i po hitnoj proceduri poslati u Parlament F BiH. Ukoliko Vlada prevari mene, ja nikada neću vas. Ako mislite da će s neba pasti 326 KM, onda se varate. Međutim, po hitnoj proceduri u petak će morati podnoslti prijedlog zakona. Ako to ne urade, ne da ćemo blokirati F BiH, nego ćemo provesti drugačije mjere do kraja. Uradićemo sve u skladu sa zakonom“, poručio je Siladžija.

Bivši pripadnici Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te drugih boračkih organizacija i udruženja, jutros pred proteste, na Koševu su obavili postrojavanje i u koloni stigli pred zgradu Vlade FBiH koju je obezbjeđivao veliki broj policajaca.

20160519_2_16801615_10214015_Web

Riječ je o drugom okupljanju bivših boraca ove godine, nakon 25. aprila kada su zahtjeve iz svoje rezolucije dostavili Vladi FBiH, odnosno federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću, od kojeg su tada zatražili i ostavku.

Rezoluciju branitelja potpisalo je nekoliko desetina boračkih udruženja, a ona poziva na rješavanje egistencijalnih pitanja porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja.