Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeno saslušanje: Orić će biti zadržan u pritvoru 24 sata

naser oric hapsenje

Završeno je saslušanje Nasera Orića i predočen mu je osnov sumnje za koji se tereti, a kako je kazala Lejla Čović, koja je bila sa Orićem na saslušanju, on se branio šutnjom, piše agencija Patria.

“Orić je saslušan. Iskoristio je svoje zakonsko pravo da se brani šutnjom. Sve je sada na Tužilaštvu BiH, a on će biti zadržan 24 sata u pritvoru”, rekla je Čović.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Nasera Orića.

Predložene mjere zabrane uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužitelj je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura neometano vođenje postupka.

U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora. Prijedlog mjera zabrane bit će upućen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ratni komandant Srebrenice uhapšen je 10. juna na samoj granici između Francuske i Švicarske po difuznoj potjernici iz Srbije. Određen mu je ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

Srbija je 22. juna zatražila izručenje Orića Srbiji, a koja ga tereti zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice.

Zahtjev za izručenjem podnijelo je i Tužilaštvo BiH putem Ministarstva pravde BiH, a na koji su švicarske vlasti i reagirale te Orića prihvatili izručiti BiH.

On je u Sarajevo sletio švicarskim vojnim avionom iza 14:45 sati odakle je prebačen u Tužilaštvo BiH.